Pitanje savetnici

Pitanje o daljem skolovanju

Zavrsšio sam prvu godinu srednje škole sa 5,00 prosekom, i očekujem da ću i ostale godine preći najmanje sa odličnim prosekom. Posto sam djak gimnazije primoran sam da upišem fakultet, a i uglavnom bih ga svakako upisao. Moja prva želja je da budem neki serviser računara jer me jako interesuje unutrašnjost računara, popravke i ostalo. Druga želja je da budem personalni trener, ili nešto vezano za sport jer idem u teretanu 1.5 godinu a i od vrtića sam se bavio raznim sportovima od fudbala do tenisa do košarke i ostalo. Mozete li mi reći kojim smerom da idem i koji fakultet odnosno smer da upišem vezan za ove moje dve "želje" Hvala puno!

446
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Kada je u pitanju serviser računara, to zanimanje je sve traženije na tržištu rada i postoje različiti kursevi koji te mogu pripremiti za to zanimanje. U nastavku ti ostavljam neke od opcija koje sam našla: 

Takođe, Elektrotehnički fakultet ima programe koji mogu odgovarati tvojim interesovanjima. Više o tome možeš pronaći na njihovom sajtu

Što se tiče zanimanja profesionalni trener, Imaš opciju da završiš fakultet (Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja) kako bi kasnije postao trener a ujedno i profesor fizičkog vaspitanja ili, ukoliko tvojim potrebama i interesovanjima više odgovara kurs, neku od opcija možeš pronaći na sledećim Akademijama:  HSF akademiji  ili  Akademija Oxford; oni kraće traju i posle njih bi dobio zvanje profesionalnog trenera.

Ono što je zanimljivo i ohrabrujuće jeste to što su dve želje koje si naveo uskladljive i postoji mogućnost da ih ispuniš obe! Uz dobru organizaciju i posvećenost, možeš da završiš Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja i uporedo sa tim kurs za servisera računara ili da završiš Elektrotehnički fakultet a da uporedo završiš i kurs za profesionalnog trenera ili da, pošto kursevi kraće traju, upišeš prvo kurs za servisera računara pa nakon toga kurs za profesionalnog trenera ili obrnuto.

 Jako je važno da znaš da jedna opcija ne mora da isključi drugu. Ako se sada odlučiš za ETF to ne znači da nikada nećeš ,moći da budeš trener, ili obrnuto. Ukoliko se kasnije u životu predosmisliš, uvek možeš upisati kurs ili fakultet koji želiš. Ono što je dobro, jeste to što imaš još dosta vremena da odlučiš čime se želiš baviti, a možda se jave i neka nova interesovanja. 

Kako bi olakšao sebi donošenje odluke, na našem sajtu možeš odraditi testove osobina, veština i interesovanja i pronaći bazu zanimanja koji ti mogu pomoći da odlučiš čime želiš da se baviš u budućnosti. 

Ono što je treba da znaš je to da ukoliko se konstantno budeš trudio i usavršavao svoja znanja i veštine, uspeh ti neće promaći!