Pitanje savetnici

Pitanje u vezi sa studijama molekularne biologije

Dobar dan, ja od septembra krećem u 4. razred gimnazije, te sam iz tog razloga htela malo da se raspitam. Naime, moja želja za budućnost je forenzika, ali sam dobila savete da prvo završim osnovne studije u oblasti biologije, pa zatim master forenzike. Pošto sam oduvek volela laboratoriju, mikroskope i DNK, moja zamisao ide na stranu molekularne biologije, pa sam ja Vas htela da pitam da li imate informaciju da je neko sa ovom oblašću nastavio forenziku, a takođe i da li je zapravo molekularna biologija to što mi je potrebno? Čula sam da se na Biološkom fakultetu u ovom modulu puno vremena posvećuje učenju, pa ako možda znate da li bih imala i neko slobodno vreme, pošto se bavim i tenisom, koji iziskuje i neko vreme rada. Da li možda znate koje je otprilike sigurno mesto na listi za ulazak na budžet? Takođe, postoje i studije forenzike na Kriminalističko policijskoj akademiji, pa bih Vas zamolila za savet koji bi fakultet možda meni više odgovarao za dalje napredovanje. Unapred hvala.

618
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Drago mi je što već sada razmatraš buduće korake, to je zaista za pohvalu!

Kao što znaš, forenzikom se bave stručnjaci sa različitom obrazovnom pozadinom - od biologije i medicine do kriminalistike. Ukoliko se odlučiš za master studije na Kriminalističko- policijskom univerzitetu, jedan od preduslova su završene studije iz prirodno-matematičkih nauka (pored ostalih), u šta se studije molekularne biologije uklapaju, što znači da su i one prepoznate kao dovoljna osnova za detaljnije proučavanje forenzike. Ista situacija je i na programu specijalističkih studija forenzike koje organizuju Fakultet za fizičku hemiju i Fakultet bezbednosti. Kako forenzika predstavlja interdiscplinarnu nauku, programi su prilagođeni tako da mogu da ih pohađaju studenti sa različitih fakulteta. 

Što se tiče studija molekularne biologije, treba da imaš u vidu da su lična iskustva studija veoma različita, i da zavise od brojnih faktora :). Tako će nekima studije biti prilično zahtevne, dok ih drugi neće tako doživljavati, i to važi za skoro svaki fakultet. Svakako, uz dobro razvijene radne navike i organizaciju vremena, verujem da možeš da isplaniraš sve svoje obaveze. Naravno, biće lakših i izazovnijih perioda, ali ništa što ne može da se prevaziđe. :)

Biološki fakultet objavljuje objedinjenu listu kandidata za sve module, i nju ćeš pronaći ovde. Što se tiče molekularne biologije, na taj modul se upisuje ukupno 80 studenata (45 na budžetu i 35 samofinan.). Studenti se prozivaju po rednom broju na rang listi i tada biraju smer. Imaj u vidu da rezultati svake godine mogu biti različiti, u zavisnosti od uspeha cele generacije, tako da ti ova lista može poslužiti samo kao okvir.