Pitanje savetnici

Nemam talenta ni predispozicija za ono čime bih se bavila

Sada sam treća godina gimnazije, i mnogo me brine to što ne znam čime bih želela da se bavim, možda i više nego što bi trebalo, a stalno mi se čini da neću uspeti, da neću biti dobra ni u čemu, da ja to ne mogu... U prvoj godini prosek mi je bio 4,50, a u drugoj 4, 70.

Volim da pišem i kad sam bila mlađa, osvojila sam dosta nagrada u oblasti poezije, razmišljala sam o novinarstvu, mada to nema mnogo veze s poezijom :) Završila sam nižu baletsku školu, volim da čitam, uopšte volim umetnost, pozorište, volim da pravim nakit...

Kako da spojim sve to u jedno? Sve što bih ja želela ne mogu da ostvarim, ne mogu da se bavim glumom, jer nisam talentovana za to, u baletu sam uvek bila dobra ali nikad odlična jer nemam predispozicije, ne umem lepo da crtam...

952
pre 12 godina

Odgovor savetnice:

Samo polako. Odluka će doči, budi stpljiva i pre svega veruj u sebe. Očigledno si talentovana osoba i svestrana. Ono na čemu bi trebalo da radiš jeste stav i razmišljanje o sebi. Moraš malo više poverenja da imaš u sebe i svoje mogućnosti. Ne budi previše stroga prema sebi, jer nećeš pomoći na taj način.

Đak si dobar, tvoj prosek je skroz ok, i više od toga. Odličan učenik dve godine i verovatno ćeš tako i nastaviti, možda budeš i još bolja. To je prosek koji ti stvara dosta mogućnosti, mnogo je lakše birati faks kada ti je prosek 4,5 i više i samim tim možeš da razmišljaš o bukvalno svakom faksu.

Očigledno je da je umetnost, razne vrsze, nešto što tebe privlači, interesuje i za šta imaš dara. Postoje razni fakulteti i zanimanja u kojima možeš da se ostvariš, samo udahni duboko i polako kreni da istražuješ. Ja bih rekla da ti dosta znaš o sebi u smislu koje oblasti ti se sviđaju, šta voliš a šta ne i u čemu možeš biti dobra. To opšte nepoverenje u sebe to što kažeš "stalno mi se čini da neću uspeti, da neću biti dobra ni u čemu, da ja to ne mogu...". Tako ne bi trebalo da razmišljaš.

Zašto to kažeš? jesi li nekada u životu imala neki ogroman neuspeh pa odatle izvlačiš zaključak da opet nećeš uspeti? Svestrana si, oprobala si se u poeziji u baletu, pravljenju nakita... rekla bih mnogo više nego prosečni tvoj vršnjak. Pa odakle to nepoverenje u sebe, dobar si đak... mislim da nema razloga. Kažem, čini mi se da znaš šta voliš i u čemu se snalaziš.

Mislim da je pravi put kojim treba da ideš i razmišljaš da pokušaš da saznaš koji sve to fakulteti i zanimanja postoje (ili obrnuto - zanimanja i fakulteti) i tako da počneš da praviš neki širi spisak svojih interesovanja i mogućnosti. Čim sastaviš neki širi spisak, bolje ćeš se osećati. Onda ćeš moći jedan po jedan taj faks da analiziraš i da razmišljaš o njemu u smislu šta se sve uči, naravo šta treba za prijemni, ali to i nije najbitnije, nego šta se uči, koji predmeti tokom četiri godine, koji se poslovi posle rade i koliko ti se to sviđa. Pogledaj na http://prijemni.infostud.com/ imaš cele spiskove fakulteta i to po univerzitetima.

Ne znam odakle si i u kom gradu bi volela da studiraš, ali u Beogradu na primer imaš poseban Univerzitet umetnosti koji nudi razne mogućnosti i fakultete. Recimo Fakultet primenjenih umetnosti. Osim toga postoji master program na Univerzitetu umetnosti koji se zove menadžer u kulturi, to je jako zanimljivo a nekoga ko nije umetnik ali želi da se bavi nečim vezanim za nju, a možeš da ga upišeš posle nekog drugog fakulteta.

Ali nemoj se ograničiti samo na te opcije. Pogledaj kroz liste fakulteta, tamo gde ti se mašta ili mozak zaustavi ti to stavi na papir, razmisli o tome i tako do kraja. Javi se opet, ako želiš, pa ćemo dalje pričati o ovome. Sigurna sam da ćeš do trenutka kada odluka mora biti doneta, sledeće godine, imati rešenje koje ti je blisko srcu i glavi. Budi pozitivna, veruj sebi i radi na tome da nađeš nešto što ti odgovara. 15 Feb 2010