Pitanje savetnici

Da li je teško upisati sociologiju na filozofskom?

Krećem u četvrtu godinu srednje škole i počinjem da se veoma zanimam za socijologiju. Prvenstveno sam htela pejzažnu arhitekturu ali sam naišla na dosta negativnih utisaka pa sam odustala. Iz škole ću imati 30 bodova (većinu srednje sam bila veoma bolesna sto mi je pokvarilo šanse za fakultet koji želim) zanima me samo koliko je teško upisati sociologiju i koji predmeti se polažu? Hvala!

571
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Drago mi je istražuješ različite mogućnosti za studije. :) Žao mi je što su druge okolnosti uticale na tvoje mogućnosti izbora fakulteta, ali i dalje mislim da imaš širok dijapazon fakulteta i visokih škola koje možeš da razmotriš i koje je realno upisati :). 

Što se tiče sociologije i prijemnog ispita, polaže se test znanja iz sociologije i test opšte informisanosti. Više informacija i spisak literature možeš pronaći na linku ovde. 

Iskustva sa prijemnog ispita su zaista različita, i to koliko je nešto teško ili lako, dosta zavisi od perspektive svakog kandidata. Generalno, test opšte informisanosti se smatra “težim”, ali postoje načini kako da se što bolje pripremiš za njega - redovno čitanje vesti, praćenje vesti, rešavanje kvizova, itd. Za test znanja su definisane oblasti koje se pripremaju za ispit, te se zaista možeš dobro pripremiti za taj deo prijemnog. 

Na linku ovde ćeš pronaći rang listu kandidata koji su ove godine upisali sociologiju. Važno je samo da znaš da se bodovi koji su dovoljni za upis menjaju svake godine, u zavisnosti od uspeha čitave generacije, te ti ova lista može poslužiti više informativno. :)