Pitanje savetnici

Imam nedoumice oko odabira fakulteta

Poštovana Savetnice, Idem u srednju medicinsku školu sada ću treću godinu, i ja sam razmišljala čime bih se bavila u budućnosti i našla sam se u nedoumici. Ja razmišljam o učiteljskom fakultetu ili o visokoj medicinskoj skoli? Ne znam tačno čime bih se bavila zanimljivo mi deluje i jedno i drugo. Malo sam istraživala i nije mi jasno zašto u Cupriji ima više ispita u visokoj medicinskoj u odnosu na druge visoke medicinske škole?

359
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Drago mi je da razmišljaš o različitim opcijama :). 

Iako i Učiteljski fakultet i Visoka medicinska škola imaju zajedničkih stvari, i uključuju pomagačka i vrlo odgovorna zanimanja kao i direktan rad sa ljudima, ipak imaju svojih razlika.

Pre svega, Učiteljski fakultet traje 4 godine, i po završetku bi stekla ukupno 240 ESPB bodova. Iz tvog pitanja nisam razumela da li misliš na neki određeni Učiteljski fakultet, jer se smerovi razlikuju na različitim fakultetima, ali svakako bi tvoj opis posla bio vezan za rad u institucijama formalnog obrazovanja - osnovne škole ili predškolske ustanove. Ovi poslovi podrazumevaju razvijene komunikacione veštine, strpljenje, kreativnost, visok stepen tolerancije, dobro upravljanje stresom, i generalno ljubav prema radu sa decom :). Takođe, ovi poslovi sa sobom nose veoma dinamično radno okruženje - ne samo u kontekstu rada sa decom, već i obaveze prema samoj ustanovi, roditeljima, drugim saradnicama, itd. 

Sa druge strane, Visoke škole realizuju trogodišnje programe studija, na kojima se stiče 180 espb. Ukoliko se jednog dana zaposliš u državnoj ustanovi, broj ESPB bodova može biti važan za napredovanje u zvanja. Bez obzira na broj ispita, opis posla koji bi mogla da obavljaš nakon završenog tog smera je isti, nezavisno da li si završila Akademiju u Ćupriji ili u Beogradu. :). Zanimanja u ovoj oblasti podrazumevaju jako dobre komunikacione i organizacione veštine, strpljenje, visok stepen tolerancije, mogućnost rada pod pritiskom i na malo drugačiji način dinamično radno okruženje. Ukoliko je tvoj cilj usmeren ka poslovima koji podrazumevaju pomaganje drugima, ovo može biti dobra opcija za tebe. 

Razmisli o tome kako vidiš svoje buduće radno mesto. U kakvom okruženju bi volela da radiš, kakve situacije bi volela da rešavaš, i koja vrsta “dinamičnosti” ti je potrebna. Takođe razmisli i o samim opcijama studija - šta podrazumeva upis jedne, a šta druge opcije, u smislu preseljenja, drugih planova koje imaš, u kom okruženju se više pronalaziš… Odgovori na ova pitanja mogu da ti budu značajni da možda imaš jasniju sliku o tome koja je opcija više odgovara tvojim trenutnim potrebama.