Pitanje savetnici

Želela bih ovom prilikom da se raspitam o poslu karijernog savetovanja

Poštovana, ovim putem bih želela da postavim pitanja u vezi sa dvema temama. U ovom periodu završavam četvrtu godinu osnovnih studija psihologije. Ostalo mi je da očistim još neke ispite i nisam sigurna da li ću ih očistiti sve do kraja ove akademske godine, ali znam kako bih se dalje usmeravala i na koji master bih išla. Međutim, ne bih išla na master studije na fakultetu koji trenutno pohađam iz finansijskih razloga, nego bih se ispisala posle prijema diplome i drugih relevantnih dokumenata. Pored toga, moram da sagledam sve mogućnosti, kao i mogućnost da neću stići na prijavu za master studije ove godine. Moje pitanje je da li bi, u tom slučaju, pauza od godinu dana i između perioda pohađanja osnosvih i master studija na drugom fakulteu, bila moguća ili bi predstavljala problem. Nisam sigurna gde mogu da se informišem po tom pitanju. Želela bih ovom prilikom da se raspitam o poslu karijernog savetovanja. Da li bih, kao studentkinja psihologije, mogla da budem karijerna savetnica i ako da, kakvo obrazovanje je potrebno u tu svrhu? Da biste mogli da i mi date informacije ili izvore gde bih mogla više da istražim o tome? 

317
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Što se tiče tvog prvog pitanja, pauza od godinu dana između osnovnih i master studija ne bi trebalo da predstavlja problem na prijemnom ispitu za master studija. Na nekim fakultetima se boduje recimo broj godina studija, ali pauza između osnovnih i master studija obično ne predstavlja problem. 

Kada je reč o poslu karijernog savetnika, drago mi je da ti se ovaj posao čini interesantnim :). Studije psihologije su svakako odličan osnov za to, i uz dodatne obuke koje su usmerene baš na karijerno savetovanje, mogla bi da se baviš ovim poslom. Karijerni savetnici najčešće rade u nevladinim organizacijama, ili pri posebnim centrima za razvoj karijere. Kako ne postoji formalno obrazovanje, tj fakultet ili smer za ovo, karijerni savetnici (ili praktičari) najčešće imaju završene različite fakultete, ali su se dodatno kroz posao ili obuke dodatno obučavali za ovaj posao.