Pitanje savetnici

Jezici ili elektrotehnika

Da li je bolje studirati jezike ili elektrotehniku? Četvrti sam razred gimnazije, imam prosjek 5.0 i velike sklonosti ka učenju. Veoma sam ambiciozna. Volim da čitam i obožavam strane jezike. Volim i da vježbam matematiku (ali više volim jezike). Ne mogu da se odlučim koji faks da upišem: ETF ili jezike?

Svi kažu da jezik (npr.engleski) nije teško završiti, pa sam ja mislila da pokušam da studiram dva ili tri jezika. Da li mislite da je to moguće? Voljela bih da budem prevodilac, ali je takođe prihvatljivo i da radim u školi.

A što se tiče ETF-a, o tome sam razmišljala jer svi kažu da sa tim faksom sigurno ima posla. Dobro mi ide matematika i volim je, a fiziku ne znam baš najbolje, ali mislim da bih je mogla naučiti. Da li mislite da je moguće zavrsiti ETF i savršeno naučiti pričati engleski? Kako da znam da li imam dovoljno kapaciteta da naučim perfektno pričati dva ili tri jezika? I kako da znam da li je ETF pravi faks za mene?

1146
pre 11 godina

Odgovor savetnice:

Pitanje je šta je za tebe bolje? Onako uopšteno gledano, ne može se reći šta je bolje studirati, jedino šta je bolje za nekog konkretno - u ovom slučaju tebe.

Na to pitanje opet moraš sama da nađeš odgovor. A ja mogu da pokušam da pomognem.

Ako ti jezici idu od ruke i voliš ih, to je super, i verovatno da ti studiranje nekog jezika ne bi teško išlo. Za upis konkurencija je jaka, ali ti imaš savršen prosek i sigurno bi se najbolje moguće spremila. Što se tiče broja jezika... svaki student bira glavni jezik i još jedan sporedni. Međutim, taj sporedni je, koliko sam ja upućena, malo više sporedan, tako da od njega ipak učiš neke osnovnije stvari. Doduše, verovatno da zavisi i od tebe same. Ali nije baš da oba učiš podjednako, daleko od toga. Za to ti je najbolje da na sajtu filološkog fakulteta o kojem razmišljaš pogledaš kako izgleda spisak predmeta po godinama, i šta je koliko zastupljeno. Na www.prijemni.infostud.com imaš sve univerzitete u Srbiji i sve fakultete na njima.

Koliko ja znam na odseku za skandinavske jezike jedino se uči više jezika odjednom, ali ti je bolje da to pogledaš na sajtu određenog fakulteta, pošto ne znam gde bi tačno studirala. Osim toga korisno je pričati sa nekim ko već studira jezike. Sa tim fakultetom bi svakako mogla i da radiš u školi ili da budeš prevodilac, ili oba istovremeno možda.

Elektrotehnika je isto dobar izbor ali neka sasvim druga priča. To je odličan fakultet i mogućnost zaposlenja je veoma dobra, mislim čak bolja nego sa jezicima. Ali ipak je opis poslova veoma drugačiji nego sa jezicima. naravno da je sasvim moguće završiti ETF i raditi u toj oblasti i istovremeno savladati jezike. Danas ti je zapravo obavezno da znaš engleski jezik. Na svakom ozbiljnijem poslu to se podrazumeva. Naravno, to ne mora biti onako vrhunsko znanje kao što bi bilo sa jezičkim fakultetom. Moguće je da naučiš i još neki jezik, ali to zahteva dodatne napore sa tvoje strane. Nije nemoguće, ali je potreban naravno dodatni trud i rad.

Da bi naučila nekoliko jezika potreban je trud i vreme. Naravno i novac ako misliš da ideš u neku školu koja se plaća. to nije nemoguća misija. Sasvim je moguće da uspeš u toj zamisli a da ne studiraš jezike, mnogi su u tome uspeli.

Da li je ETF faks za tebe? pogledaj spisak predmeta, pogledaj organizaciju fakulteta, smerove i razmisli poslovima koje bi radila ako bi završila tj fax. http://prijemni.infostud.com/Elektrotehniki_fakultet/Beograd/90 pogledaj malo na ovom linku, smerova na ETF-u je dosta i međusobom se dosta razlikuju. Ako ne znaš šta koji smer znači i koja je to oblast, ja ću ti pomoći da razumeš. 18 Feb 2010