Pitanje savetnici

Upis na učiteljski fakultet

Ja sam završila smer Tehničar za Zaštitu životne sredine ,pošto sam u Osnovnoj školi radila po iop-u programu a u Srednjoj školi sam radila sve normalno kao i ostali učenici jedino sam radila matematiku po iop-u u prvoj i drugoj godini a u trećoj i četvrtoj godini sam radila matematiku normalno kao i ostali učenici odnosno sve predmete sam radila normalno,u srednjoj sam bila vrlo dobra/odlična učenica,a pošto sam imala operaciju kičme pre 3 godine imala sam skoliozu,imam i neurofibromatozu,miopiju i strabizam,alergiju na penicilin, Da li bih mogla da upišem učiteljski fakultet smer Vaspitač? Hvala unapred na odgovoru.Srdačan pozdrav.

431
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Drago mi je da si prepoznala svoja interesovanja i da razmatraš opcije za studije. 

Na prijemnom ispitu na Učiteljskom fakultetu se polaže test govornih, muzičkih i fizičkih sposobnosti, koji su eliminatornog karaktera. Ako se ti testovi polože, onda se stvara uslov za polaganje testa iz srpskog jezika i opšte informisanosti. U tom kontekstu, nisam sigurna koliko bi tvoje zdravstveno stanje bilo ograničenje za polaganje testa fizičke sposobnosti, ali svakako je to tema o kojoj treba da razgovaraš sa tvojim doktorom. 

Ukoliko on/a ili grupa lekara da pozitivno mišljenje o tome, samim konkursom ne postoje druga ograničenja. Takođe, uz podršku lekara, možeš da razmotriš upis fakulteta po afirmativnim merama. 

Možda bi ti značilo da dodatne informacije potražiš i u Udruženju studenata sa hendikepom, koji pružaju savetodavnu podršku mladima sa invaliditetom ili koji se trenutno suočavaju sa različitim zdravstvenim stanjima. Njihov kontakt možeš pronaći ovde.