Pitanje savetnici

Šta je najbolje upisati!?

Četvrta sam godina i već imam izvesna interesovanja i vidim ka čemu želim da se usmerim, ali opet ne mogu da uvidim šta je najbolja opcija i šta je ono pravo za mene. Jasno je da me privlače prirodne nauke (najviše hemija i biologija), kao i istraživački radovi i stalno usavršavanje. Želja mi je da budem u nekom polju medicine, ali da nemam direktan kontakt sa pacijentima (lečenje, vađenje krvi i tome slično). Neke od opcija su mi medicinska biohemija na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu ili farmacija. Ipak neke informacije koje su mi potrebne o ovim smerovima nisam mogla naći na internetu. Da li je Farmaceutski fakultet u Beogradu priznat u svetu? Kakve su mogućnosti zaposlenja i koja su radna mesta u pitanju? Da li postoji mogućnost rada na nekom institutu (ili tome slično), koje su pozicije u pitanju i kakve su mogućnosti za to? Da li postoji još neka opcija koju bih mogla da razmotrim (molekularna biologija, mikrobiologija...?)? Kakve su mogućnosti za zaposlenje u inostranstvu? Da li su biohemičari mahom zaposleni u privatnim laboratorijama ili postoje i državni poslovi (do kojih se ne dolazi preteško)? Unapred hvala na izdvojenom vremenu i odgovoru.

396
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Drago mi je što si prepoznala neke od stvari koje su ti važne za posao i buduće zanimanje. 

Važno je da imaš u vidu da diploma nijednog fakulteta sama po sebi nije garancija za posao, već da je mnogo značajnije na koji način mi koristimo znanja i veštine koje stičemo kao i mogućnosti koje su nam na raspolaganju. U tom kontekstu, bez obzira za koji ćeš se fakultet odlučiti, važno je da od početka budeš angažovana u različitim aktivnostima - od dodatnih seminara, letnjih škola, predavanja, i ono što je posebno značajno, u različitim praksama. Ova dodatna angažovanja će ti omogućiti da stekneš malo više praktičnog iskustva, unaprediš svoja znanja ali se i povežeš sa ekspertima u tvojoj oblasti, koji ti mogu biti veoma značajni za traženje posla jednog dana. 

Što se tiče priznavanja diplome, većina njih jeste priznata u većini država, s tim da se proces razlikuje od države do države. S tim u vezi, ukoliko već sada razmišljaš o nekoj konkretnoj zemlji u kojoj želiš da živiš i radiš, možeš da istražiš kako kod njih izgleda proces priznavanja diplome. 

Kada je reč o mogućnostima zaposlenja, farmaceuti (ali i biolozi:)) u zavisnosti od smera i svojih ličnih preferencija mogu raditi na različitim radnim mestima, u privatnom i državnom sektoru, od angažovanja u farmaceutskim kompanijama do rada u istraživačkim centrima. Što se tiče instituta, oni se najčešće vezuju za pojedince koji grade akademske karijere i posvećuju se istraživačkom radu, ali svakako i oni su jedni od potencijalnih mesta gde možeš da radiš. 

Ukoliko želiš da istražiš konkretna radna mesta koja sada postoje, možeš da istražiš neku od platformi za traženje posla (npr. InfoStud) i da vidiš kako izgledaju aktuelni oglasi za farmaceute, koji su to opisi poslova, uslovi rada i tako dalje. To će ti možda olakšati proces odabira fakulteta, ako među oglasima za posao prepoznaš nešto što bi bio tvoj idealni posao :)