Pitanje savetnici

Kako naci posao u filmskoj industriji?

Draga savetnice, nakon zavrsenih osnovnih studija zurnalistike i master studija menadzmenta kulture i medija, shvatila sam da je moja najveca zelja da radim u filmskoj industriji - kao producent, u kastingu, scenarista.. Mnogo je smerova u kojima bih isla, ali bih za pocetak bila zadovoljna i staziranjem/volontiranjem. Kako da zapocnem ovakvu karijeru? Kompanije cije sam konkurse pronasla nikad nisu poslale odgovor, a ne znam tacno ni gde/kako bih upoznala ljude koji bi me "pogurali". Hvala najlepse!

470
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Pre svega, sjajno je što imaš inicijativu da se aktivno angažuješ u oblasti koja te zanima!

Obzirom da se radi o oblasti koja nije direktno vezana za tvoje formalno obrazovanje, važno je da poslodavci prepoznaju vezu između onoga što si savladala na fakultetu i oblasti koja te interesuje. S tim u vezi, dodatni kursevi, seminari, konferencije i slično, kao i predmeti koji su u direktnoj vezi sa pozicijama koje su ti interesantne, treba da budu posebno istaknuti u tvom CV-u i propratnom pismu ukoliko ga šalješ. 

Ono što može biti od koristi su predavanja, kursevi, seminari koji pored dodatnih znanja mogu da ti pruže i kontakte sa drugima koji dele tvoja interesovanja, ali i lakše mogu da te povežu sa ljudima koji su iskusni u toj oblasti. Takođe, javni događaji (npr. manji festivali, predstave,..) na kojima direktno možeš da komuniciraš sa ljudima takođe mogu biti dobra opcija za povezivanje sa drugima. Ovo zahteva aktivno praćenje same oblasti, kao i veliku incijativu za komunikaciju, ali u praksi se često pokaže kao vrlo efikasno za povezivanje sa drugima. :)