Pitanje savetnici

Fakultet bezbednosti ili psihologija. A kako da postanem nutricionista?

Treba da upišem fakultet i dvoumim se između fakulteta bezbednosti (ljudske resurse) i psihologije. Za ljudske resurse mogu i psiholozi da rade. Pa šta mi savetujete Vi? koliko je to perspektivno?

Takođe bih hteo da Vas pitam da li nakon Visoke medicinske u Bg mogu da upišem neki odgovarajući fakultet vezano za nutricionistu?

3242
pre 10 godina

Odgovor savetnice:

Prvo ću ti odgovoriti na drugo pitanje. U našem obrazovnom i zdravstvenom sistemu, nutricionista je zapravo specijalista doktor medicine. To znači neko ko je završio medicinski fakultet pa onda specijalizirao za nutricionistu, stručnjaka za ishranu.

U nekim drugim zemljama i sistemima nutricionista se može biti bez medicinskog fakulteta, kod nas ne. Tako da je za to zanimanje zapravo neophodno završiti medicinu i onda se dalje usmeravati.

Prvo pitanje je bilo vezano za izbor između fakulteta bezbednosti i psihologije. Pravo pitanje ovde je šta ti zamišljaš sutra da radiš posle tog faxa tj. sa nekim od tih fakulteta. Da li znaš tačno šta su to ljudski resursi i šta znači raditi u toj oblasti. Fakultet bezbednosti je moguće da nudi osnovna znanja iz te oblasti, i moguće je da ćeš naći posao sa tim faxom u toj oblasti.

Psihologija pak jeste nauka koja nudi veliki izbor mogućnosti od kojih je jedna mogućnost rad u oblasti ljudskih resursa. Ako želiš podrobnije to da ti objasnim, javi se opet, ili postavi neko konkretno pitanje. Poređenja ova dva fakulteta je zapravo nemoguće, zato što su to dve potpuno različite oblasti obrazovanja. Pitanje je šta bi ti voleo da radiš i kakav posao te zanima. Nemoj se vezivati samo za naziv fakulteta i ono šta se o njemu priča. Već razmišljaj o svojim planovima i željama za budućnost i mogućnostima kada je neki fax u pitanju. I naravno treba uvek razmišljati koje to teme i oblasti taj fakultet izučava i koliko je to za tebe zanimljivo.

Evo pogledaj ova 3 linka.

http://prijemni.infostud.com/Fakultet_bezbednosti...
http://prijemni.infostud.com/Fakultet_bezbednosti/...
http://prijemni.infostud.com/Filozofski_fakultet/Beograd/Psihologija/207

To su spiskovi ispita na oba fakulteta, tj na psihologiji i 2 smera na bezbednosti, odavde će ti biti jasno koliko se razlikuju ovi fakulteti. 19 Feb 2010