Pitanje savetnici

Profesionalna orijentacija

Imam 21 godinu student sam Pravnog fakulteta u Nisu ali nekako se tu ne pronalazim. Voleo bih ako biste mogli da mi pomognete, hvala.

438
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Sasvim je u redu što si prepoznao da te interesuju druge teme. :) 

Hajde da krenemo redom - da li razmatraš trenutno promenu fakulteta, ili imaš ideju da se kasnije prekvalifikuješ za određenu oblast? Nezavisno od toga, da li imaš neku konkretnu ideju čime bi voleo da se baviš? Da li bi to bio neki posao koji uključuje rad sa ljudima, ili više uživaš u nekim administrativnim poslovima? Takođe, kako bi voleo da izgleda tvoje radno okruženje - da li je to manji tim, velika kompanija, dinamično radno okruženje, ili ti više odgovara okruženje sa jasno definisanim radnim zadacima koji nisu skloni većim promenama? 

Odgovori na ova pitanja mogu ti bliže odrediti u kom pravcu dalje da razmišljaš. :)

Kada postaviš nekoliko opcija za oblasti/zanimanja koja su ti interesantni, razmisli o tome koji koraci dovode do toga - da li neke od tih poslova možeš da obavljaš sa Pravnim fakultetom, da li oni predstavljaju “miks” prava i još neke oblasti, ili ta opcija podrazumeva studije nekog drugog fakulteta, ili pak kursa? U odnosu na to, pokušaj da razmotriš kojim resursima raspolažeš da bi se to ostvarilo - u smislu materijalnih resursa, tvog vremena, energije i šta svaka od tih odluka podrazumeva. (recimo manje vremena za druge stvari, ili preseljenje u drugo mesto). 

Ukoliko ti se ova pitanja učine kompleksnim i malo teškim za odgovoriti, pokušaj da odgovore staviš i na papir, kako bi ti bilo lakše da pratiš sve informacije.