Pitanje savetnici

Studije forenzike

Poštovanje, završio sam osnovne strukovne studije na Akademiji vaspitačko medicinskihh strukovnih studija u Ćupriji i zanima me nastavak studija na specijalističkim strukovnim studijama Forenzike na Fakultetu bezbednosti. Interesuje me kolike su mogućnosti i potražnja za tim zanimanjem i da li se isplati nastaviti studiranje na tom smeru. Unapred hvala. Pozdrav!

358
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Zanimanje forenzičara se i dalje ne percipira kao previše “perspektivno” na tržištu rada, ali razvoj tehnologije kao i popularizacija ovog zanimanja, polako menja ovu sliku. :)

Ono što je možda najprepoznatljivije za forenzičare su Nacionalni centar za kriminalističku forenziku, koji funkcioniše pri Ministarstvu unutrašnjih poslova kao i Nacionalni kriminalističko-tehnički centar, i Centar za genetiku u kojem takođe rade forenzičari. 

Koliko će se studiranje isplatiti, najviše zavisi od tebe :) Tokom studija, važno je da koristiš sve raspoložive resurse, ne samo u smislu teorijskog znanja, već i mogućnosti za prakse, usavršavanja i povezivanja sa stručnjacima u ovoj oblasti koji mogu sa tobom da podele i dodatne mogućnosti za zapošljavanje. Često su stečena praktična znanja i kontakti sa različitim stručnjacima koji te mogu povezati sa nekim ili dati preporuku stvari koji mogu biti presudne kada dođe do traženja posla. :)