Pitanje savetnici

Prekvalifikacija

Poštovani, Pre tri godine sam diplomirala na programu Sestrinstvo izborna opcija LABORANT, pri čemu mi je rečeno da je smer akreditovan i da će na diplomi pisti zvanje po pravilniku. Nakon toga sam otišla na trudničko, pa porodiljsko i pre vraćanja na posao podigla diplomu. Završila sam pripravnički u kliničkoj laboratoriji, međutim nije mi MZ dozvolilo da polažem stručni ispit, jer na diplomi je zvanje Diplomirana medicinska sestra, a to zahteva staž u klinici. Dodatak diplomi na kome piše LABORANT njima nije dovoljan. Od Vas tražim savet kako i gde postoji mogućnost za prekvalifikaciju u strukovno medicinsko laboratorijskog tehnologa, s obzirom da i sad kao i tada ističem da je to oblast u kojoj želim da se usavršavam. 

485
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Žao mi je što si imala ovakvo iskustvo, i da je došlo do takvog problema. Srećom, ukoliko je tvoja želja da se prekvalifikuješ, postoje opcije za to :)

Prema onome što sam pronašla, pre svega postoji smer na Akademiji strukovnih studija, odsek Visoka zdravstvena škola, kao i u Internacionalnom centru za profesionalne studije (ICEPS). S obzirom da si već zvanično i završila studije, izvesno je da bi ti deo ispita koje si već položila bio priznat i da bi bila oslobođena od polaganja istih. 
Ukoliko je opcija i završavanje i srednje škole, Akademija Oxford takođe ima smer za laboratorijskog tehničara, koji može da ti omogući bavljenje poslom koji želiš.

Svaka od ovih mogućnosti zahteva malo više vremena, i uz to i energiju i finansijske resurse, te razmisli šta od ovoga najviše odgovara tvojim trenutnim potrebama, mogućnostima i željama.