Pitanje savetnici

Koji fakultet mogu upisati nakon medicinske škole?

Poštovani, trenutno završavam osnovnu školu. Planirao sam upisati Medicinsku školu Bjelovar, smjer: farmaceutski tehničar. Nakon medicinske škole planiram upisati studij kemije na zagrebačkom PMF-u. Za upis potrebno je posložiti maturu iz predmeta kemije, a izbornu maturu iz biologije i fizike. Kako mogu položiti maturu iz fizike i biologije kada se u medicinskoj školi fizika uči samo prve 3 godine, a biologija samo prve 2 godine. Mislim da bih imao preveliki izostatak kada bih polagano fiziku i biologiju. Hvala unaprijed.

341
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Drago mi je što već planiraš unapred dalje školovanje, ali važno je da znaš da imaš sasvim dovoljno vremena :) Takođe, pred tobom su i naredne četiri godine srednje škole, i za taj period može dosta toga da se promeni, počevši od tvojih interesovanja, želja ali i planova za dalje. 

Ono što je naše iskustvo je da bez obzira što nemaš ove predmete sve četiri godine, na maturi ipak može da se ostvari dosta dobar uspeh. To možda podrazumeva da ćeš možda morati ranije da počneš da se pripremaš od svojih vršnjaka, da će ti možda biti potrebni i dodatni časovi ili pomoć od strane profesora, ali daleko da je od toga da je to neostvarivo. :). Važno je da samo na vreme razmisliš o tome šta ti je sve potrebno da bi uspešno položio maturu (recimo koliko vremena, novca, koga bi pitao za pomoć, koja literatura ti je potrebna, itd), i da u skladu sa tim pokušaš da organizuješ sve što treba. U praksi, to znači već krajem treće godine srednje škole da napraviš neki svoj lični plan. :)

Svakako, pred tobom su naredne četiri godine, i imaš sasvim dovoljno vremena da se pripremiš :)