Pitanje savetnici

Nedoumica o izboru fakulteta

Dobar dan, idem u 4. razred gimnazije prirodno-matematičkog smera i dalje nisam odlučio šta zelim studirati tj. čime bih želeo da se bavim. Od malena maštam da budem doktor i zanima me kako ljudski organizam funkcioniše, a naročito ljudski mozak i psiha. Od dosta ljudi koji su završili medicinski fakultet sam čuo da nisu zadovoljni izborom fakulteta i da kada bi vratili vreme nikada ne bi upisali taj fakultet, jer se ne isplati toliki rad, učenje i neispavane noći da bi na kraju bili na birou ili radili noćne smene i gledali razne slučajeve pacijenata. Razmisljao sam da upisem psihologiju, ali nisam siguran cime bih posle mogao da se bavim jer ne verujem da bih bio psihoterapeut. Kako vreme sve vise i vise prolazi ne znam čime bih se bavio jer ne znam koji bih posao radio ceo život. Kada sam bio manji krv i rane mi nisu bile gadne, a od skorije vreme su mi se rane zgadile, tako da ne znam kako bih mogao da prisustvujem vezbama na fakultetu, gde studenti rade na leševima. Ostala zanimanja me nikada nisu zanimala, sem toga da budem doktor nisam maštao. Još na sve to hemiju ne volim, a i te kako mi treba za prijemni. Nadam se da ćete mi pomoći oko odabira. Kada sam radio vase testove izasle su mi da me najviše zanimaju medicinske delatnosti, ali i dalje ne znam da li bih time želeo da se bavim ceo život. Unapred hvala!

387
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Drago mi je da razumno pristupaš ovom pitanju, i da razmatraš važne faktore. 

Činjenica je da su studije medicine vrlo zahtevne, i da nije svako spreman na taj izazov. Osim studija, posao lekara je veoma odgovoran, i zahteva veliku posvećenost i suočavanje sa različitim situacijama kako bi pomogli pacijentu. Upravo zbog toga je važno da se razmisli da li je to dobra opcija za nekoga. Sa druge strane, psihologija nudi dosta širok dijapazon mogućnosti za zapošljavanje. Pored psihoterapije, možeš da se baviš različitim poslovima, od istraživanja, do rada u ljudskim resursima, u različitim organizacijama ili institucijama… 

Kada je reč o poslu koji bi voleo da obavljaš, pokušaj da razmisliš šta ti je to važno kod budućeg posla - da li bi više voleo da radiš sa ljudima, ili sa uslovno rečeno, stvarima, papirima, tehnikom… Kakvi su ti uslovi važni, da li bi voleo više jasnu strukturu posla, ili ti se više dopada fleksibilnost? Takođe, kako bi voleo da izgleda jedan prosečan radni dan? Da li ti se više dopada ideja timskog rada, ili ti više prija individualni rad? 

Pokušaj da odgovoriš sebi na ova pitanja, i da u skladu sa tim pokušaš da definišeš kako izgleda tvoje idealno radno mesto. U skladu sa tim, pokušaj da odrediš koje zanimanje može da odgovori na sve te kriterijume. Moguće je da to bude i više zanimanja. Kada napraviš sebi nekoliko opcija, razmotri koji fakulteti mogu da ti daju osnovu za to zanimanje, i šta od toga predstavlja najbolju opciju za tebe, odnosno šta odgovora tvojim potrebama, mogućnostima, željama i interesovanjima.