Pitanje savetnici

Ne znam sta nakon srednje

Dobar dan, ja sam učenica trećeg razreda Medicinske skole i u nedoumici sam šta nakon srednje, polako počinjem da razmišljam šta dalje. Razmišljam o Pedagoškom fakultetu u Vranju ali kao učitelj bih teško došla do posla, mada je to moja najveća želja. Takodje razmišljam i o PMF (matematima, biologija ili mozda fizika), takodje sam razmišljala i o Visokoj medicinskoj skoli? Ne znam sta bi bilo ispravno?

276
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Hajde da probamo zajedno da prođemo kroz ove opcije :)

Činjenica je da posao učitelja u izvesnoj meri može da te “ograniči” samo na rad u formalnom sistemu obrazovanja, ali to ne mora biti nužno faktor zbog kojeg bi odustala od toga, ukoliko je to nešto što te najviše privlači kao posao. Možeš da istražiš koje su mogućnosti zapošljavanja u tvojoj sredini (pod time mislim na tvoj ali i na okolne gradove) i kroz portale za zapošljavanje i kroz direktno raspitivanje kod ljudi koji rade u školama. Takođe, treba da imaš u vidu da do momenta kada bi ti počela da radiš ima još najmanje pet godina, i da do tada situacija može u velikoj meri da se promeni. :)

Sa druge strane, navela si i da su ti interesatni smerovi na PMF-u. Da li imaš ideju šta bi volela da radiš nakon tih završenih smerova? Da li postoji neki specifičan razlog zašto te privlači neki od ovih smerova? Ova pitanja su važna jer ovi smerovi nude mogućnost zaposlenja na različitim radnim mestima, od rada u prosveti, do rada u naučnim i istraživačkim centrima. 

Slično važi i za upis Visoke medicinske škole. Da li imaš želju da studiraš neki poseban smer i da li si možda razmišljala o mogućnostima za zaposlenje nakon toga?

Odgovor na pitanje šta je ispravno je vrlo teško dati. :) Generalno, važno je da pri izboru fakulteta to bude nešto što tebe interesuje, jer će na taj način tebi biti lakše da učiš, razvijaš sebe i napreduješ u određenoj oblasti. Kada se bavimo temama koje su nama lično bliske, lakše učimo, motivacija nam je veća, čak i u periodima kada je vrlo izazovno, i otvoreniji smo da što više saznamo o nečemu. To nas dovodi i da brže napredujemo u nekoj oblasti, i da postanemo uspešni u određenoj sferi. 

Iz tog razloga je važno da sebi odgovoriš na pitanje kakav posao želiš. Da li ti je važno da budeš u timu ili više vidiš sebe u nekom individualnom radu? Da li želiš da radiš sa ljudima, ili više vidiš sebe u nekom naučno-istraživačkom radu, ili pak administraciji? Da li bi bila otvorena da radiš i u drugim gradovima, ili bi želela da ostaneš u tvom rodnom gradu? Da li postoje druge stvari koje bi želela da ostvariš, koje nisu nužno vezane za posao, ali mogu da utiču na posao? (recimo porodica ili bavljenje nekim hobijima? Pokušaj sebi da odgovoriš na ova pitanja i da u skladu sa odgovorima razmisliš koje zanimanje odgovara na najviše ovih stvari koje su ti važne. Kada dođeš do nekih od opcija, razmisli o tome koji fakultet može da ti obezbedi dobru polaznu osnovu za taj posao ili tu radnu poziciju. :)