Pitanje savetnici

Šta posle osnovne?

Pozdrav! Prvenstvo bih htela da kažem da je ovaj sajt neverovatan! Pregršt korisnih informacija sam upravo ovde pronašla. Elem, da pređem na svoje pitanje :⁠-⁠). Ja sam osmi razred osnovne škole, i uveliko moji vršnjaci planiraju šta dalje žele. Ja imam taj "problem" da me više stvari zanima. I hemija i jezici,i saobraćaj itd... Već polako osećam uticaj sredine: "Upiši ekonomsku", "Za tebe je medicina" i sl. Prvenstvo sam razmišljala o gimnaziji(odličan sam đak), ali sam shvatila da moram fakultet nakon toga. Gimnazija jeste po meni najbolja(imamo uvid u više predmeta) ali posedujem izvesnu dozu straha da se ne snađem u Gimnaziji. Iskreno, ne znam šta bih radila. Pitanje i nisam baš najbolje definisala. Da li da upišem Gimnaziju(gde imam sociologiju,više jezika i ono što volim) ili neku stručnu školu gde je lakše naći zaposlenje nakon završene iste? Hvala vam na izdvojenom vremenu. Pozdrav!

419
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Hvala ti na lepim rečima. :)

Tvoja nedoumica nije neuobičajena za tvoje vršnjake, posebno za one koji imaju više interesovanja i koji su dobri u različitim oblastima. 

Za početak bi bilo dobro da razmisliš o zanimanju kojim bi volela da se baviš. Za početak, možeš da uradiš testove osobina, veština i interesovanja, koji će ti dati neke od predloga koji bi ti mogli biti interesantni. Nakon toga, na linku ovde ili ovde, možeš da istražiš različita zanimanja koja mogu da ti budu opcija. Važno je da razmisliš o tome kako bi volela da izgleda tvoj budući posao - da li bi volela da se baviš istraživanjima, recimo u nekoj laboratoriji ili naučnom institutu, ili ti se više dopada rad sa ljudima? Da li više sebe vidiš kao deo nekog većeg tima ili ti se više sviđa da sama obavljaš radne zadatke? Da li bi volela da budeš deo neke velike kompanije ili ti više prija manji krug ljudi sa kojima bi radila? Takođe, da li sebe vidiš kao nekoga ko bi mogao da vodi druge? Ova pitanja mogu malo da ti pomognu da bolje definišeš šta su sve mogućnosti koje mogu da dođu u obzir :)

Kada je reč o izboru srednje škole, svakako da to nije lak izbor. Gimnazija daje šira znanja i često omogući da neko bude pripremljen za različite fakultete.  Sa druge strane, srednja stručna škola može da obezbedi dovoljno praktičnih znanja tako da si spremna za tržište rada nakon srednje škole. Gimnazija se upravo zbog te širine predmeta često vidi kao “teža”, ali to ne mora da bude uvek tačno. Uz dobru organizaciju vremena i planiranje obaveza, sve obaveze mogu da se ispune i da se ostvari sasvim dobar uspeh. Ukoliko procenjuješ da ćeš u gimnaziji imati više predmeta koji ti se dopadaju, i spremna si da odgovorno pristupiš svim obavezama, onda ona može biti dobar izbor za tebe.