Pitanje savetnici

Koji fakultet odabrati?

Dobar dan. Četvrta sam godina gimnazije i još uvek nisam sigurna koji fakultet da upišem. Mnogo volim decu i rad sa njima. Prvenstveno sam htela da upisem učiteljski fakultet, ali nisam naišla na razumevanje od strane roditelja. Nastavila sam da istražujem čime bih još mogla da se bavim a da uključuje rad sa decom. Razmišljala sam i o psihologiji ali kada sam videla da se zaista veliki broj prijavljuje odustala sam, zbog konkurencije. I na kraju sam odlučila FASPER ali ipak nije to bas ono cime bih volela u potpunosti da se bavim. Zanima me trenutno pedagogija. Mozete li mi reći šta se više isplati i nakon kog fakulteta je veća mogućnost zaposlenja? Hvala unapred na odgovoru.

276
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Drago mi je da istražuješ različite mogućnosti u okviru tvojih interesovanja. :)

Svaki od fakulteta koje razmatraš donekle nudi različite mogućnosti za zapošljavanje. Žao mi je što nisi naišla na razumevanje od strane roditelja, to se nažalost relativno često dešava, naročito kad oni imaju različite informacije od nas. Ukoliko je Učiteljski fakultet tvoja želja, važno je da sa njima podeliš sve informacije o tome - od toga zašto ti to želiš, do toga kakve su mogućnosti zapošljavanja kasnije prema onome što si saznala. Pri tome bi bilo dobro da pokušaš da dobiješ i informacije iz prve ruke, od studenata ili od diplomaca koji su nedavno našli zaposlenje. 

Kada je reč o Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju i studijama pedagogije, oni nude donekle srodne mogućnosti za zapošljavanje. Kada pričamo o pedagogiji, ona pored rada u formalnom sistemu obrazovanja (školama i vrtićima), nudi mogućnosti rada i u nevladinom sektoru npr. u organizacijama koje se bave zaštitom dečijih prava, ili obrazovanjem dece van sistema. Pored toga, moguć je rad i u državnom sektoru, recimo u ministarstvima ili u institucijom koje se bave decom. Neki od pedagoga se odlučuju i na preduzetničke vode, pa odluče da otvore privatne vrtiće ili edukativne centre. Pored toga, uvek je opcija privatnog rada sa decom :). Za one koji žele da se bave istraživanjima i da grade svoju akademsku karijeru, uvek je moguć rad u različitim naučnim institutima. 

Sa druge strane, nakon FASPER-a, mogućnosti zapošljavanje u velikoj meri zavise od smera koji završiš. Na primer, diplomci koji se bave pitanjem poremećaja ponašanja, mogu raditi u kazneno-popravnim zavodima, dok diplomirani logopedi često odlučuju da osnuju svoje centre. Generalno, pojedinci koji završe ovaj fakultet, mogu raditi u državnom sektoru (socijalnim službama, kazneno- popravnim ustanovama, domovima za decu i odrasle sa smetnjama u razvoju, …. ) ali i nevladinom sektoru, odnosno u različitim organizacijama koje pružaju deci ili odraslima koji se suočavaju sa različitim barijerama. 

Generalno, teško je govoriti o tome koji fakultet se više “isplati”. Činjenica je da većina poslodavaca u velikoj meri ceni veštine i iskustvo koje neko ima u odnosu na diplomu koju ima. S tim u vezi, važno je da odabereš nešto što više odgovara tvojim željama i interesovanjima, kako bi se motivisala za dalje učenje, i samim tim postala što bolja u svojoj oblasti. Takođe je važno da istražiš mogućnosti i za prakse koje možeš da pohađaš tokom studija. To nije važno samo da bi obogatila svoju radnu biografiju, već i da bi zaista upoznala radna mesta i stekla praktično iskustvo, i na kraju, da bi prepoznala šta je ono što tebi najviše odgovara.