Pitanje savetnici

Pomoć

Poštovana savetnice treba mi pomoć koji bih mogla fakultet da završim jer mi ne ide matematika i engleski. Idem u hemijsku školu smer zaštita životne sredine. 

221
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Kada je reč o izboru fakulteta, važno je da prepoznaš šta su stvari koje te zanimaju. Navela si predmete koji ti nisu omiljeni, i to može biti odlična polazna osnova. :)
Za početak, možeš da uradiš testove osobina, interesovanja, i veština na linku ovde, koji će ti pomoći da dobiješ dodatne uvide o tome šta sve može da bude opcija za dalje. Ukoliko želiš da to ipak uradiš uživo, na raspolaganju je nacionalna služba za zapošljavanje i njihove usluge profesionalne orijentacije (sve informacije možeš da pronađeš ovde, a sve usluge su besplatne). 

Ukoliko želiš da se informišeš o samim fakultetima, to možeš da uradiš na linku ovde. Takođe, možeš da istražiš i našu bazu zanimanja, i da razmisliš o tome koji poslovi odgovaraju tvojim željama, potrebama, interesovanjima i trenutnim okolnostima. 

Pre samog odabira fakulteta, važno je da razmisliš o tome kojim bi poslom volela da se baviš. To se odnosi na to da li ti više prija rad sa ljudima, ili ti se više dopadaju neki tehnički poslovi. Pored toga, da li želiš da radiš u velikom timu, ili više naginješ manjem okruženju, da li bi volela da budeš na liderskoj poziciji, i kako bi volela da izgleda jedan tvoj radni dan. Iako ti se ova pitanja učine kompleksnim, važno je da definišeš šta ti je važno, i koji poslovi mogu da odgovore na te stvari. Nakon toga, možeš da istražiš različite poslove, i da vidiš koji od fakulteta mogu da te pripreme za rad na nekoj poziciji ili u određenoj oblasti.