Pitanje savetnici

Kako da naučim engleski

Situacija je ovakva, od trećeg razreda osnovne skole "učim" engleski jezik, sada završavam srednju školu, dakle, 10 godina učenja. Međutim, blago rečeno - nemam pojma, stalno sam se "provlačio", a u osnovnoj sam čak imao konstantno ocenu 5 ( valjda su mi davali tu ocenu zbog ovih ostalih petica). Razmišljam na koji način da nadoknadim taj veliki propust. Kurs, kamp engleskog, privatni časovi??

805
pre 10 godina

Odgovor savetnice:

Nisi usamljen u toj pojavi. Mnogi đaci, pa čak i odrasli ljudi danas imaju slično iskustvo da su učili engleski ili neki drugi jezik toliki niz godina u školi, posle i na faxu, pa ne znaju da beknu ništa. To je samo pitanje volje i motivacije. I sam kažeš da si se provlačio kroz školu a da verovatno nisi pošteno seo i naučio nekoliko lekcija.

Onog momenta kada shvatiš da je to tvoj prioritet i to tako postaviš, i odlučiš da se posvetiš tome... rezultat će doći sam od sebe. Super je što si to primetio i što imaš želju da popraviš svoje znanje, zato što je danas engleski bukvalno neophodan i podrazumeva se da ga svako mora znati.

Mogućnosti su ti brojne, sam si naveo neke od njih. Šta ćeš ti izabrati zavisi od toga koji vid učenja ti više prija, i šta ti finansijski više odgovara. Svaki način koji si naveo je odličan sam po sebi. Časovi privatni engleskog su super, zato što vreme i način rada ti i profesor možete da dogovorite i prilagodite tvojim potrebama i tvom vremenu. Profesor je posvećen samo tebi sve vreme nastave.

Kursevi koji se pohađaju u grupi nemaju tu fleksibilnost organizacije, ali su sa druge strane super zato što se sve vreme priča na engleskom i komuniciraš i sa drugima i čuješ kako oni pričaju, i jednostavno u nekoj komunikaciji usvajaš taj jezik.

Koje god od ova dva da izabereš biće ti dobro, samo je bitno da ili uzmeš provernog, dobrog profesora ili dobru, proverenu školu jezika. A najbolja kombinacija bi ti bila da jedno od ova dva ukomponuješ sa nekim kampom jezika u inostranstvu. Na taj način, posle tog tečaja ili individualnog kursa, posle određenog vremena odlaskom u kamp bi potpuno unapredio i usavršio svoj izgovor i svoje znanje. Zato što se jezik najbolje uči kada si u sredini gde se on priča kao maternji. Tamo si praktično prinuđen da ga učiš i učenje ide veoma brzo i efikasno.

Šta god da odlučiš, uspećeš, samo je bitno da budeš uporan i vredan. Još si veoma mlad i imaš zaista dovoljno vremena da ga usavršiš. I potpuno sam sigurna da ćeš u tome uspeti, samo ako želiš. 11 Mar 2010