Pitanje savetnici

Master na Kriminalisticko-Policijskom Univerzitetu

Zdravo imam jedno pitanje za vas, Zavrsavam sada srednju skolu i planiram upisati privatni fakultet u oblasti bezbednosti "Fakultet za diplomatiju i bezbednost" ili ''Fakultet za medjunarodnu politiku i bezbednost".Nakon toga bih volela zavrsiti master studije na "KPU-u'' ali mi odredjene stvari nisu jasne. Koji fakulteti se smatraju za prethodnike i oslobodjeni su prijemnih ispita,dosta predmeta na ovim fakultetima se podudara sa master studijama i da li oni mozda kojim mogucstvom spadaju u to? Ako ne, da li sam dobro razumela da pri upisu ispit ne mora da se radi,i da se u tom slucaju dobija 50 bodova,od ukupnih 60 na ispitu,nije mi to najjasnije? I sta se desava ukoliko ne polozim ispit,a odlucila sam raditi ga.

614
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Kao pravni prethodnik se smatra Kriminalističko-policijska akademija, kako se ovaj univerzitet ranije zvao. U praksi to znači da studenti koji su ranije završili studije na ovom fakultetu, pre nego što je promenio naziv u KPU, ne moraju da polažu prijemni ispit. 

Za kandidate koji su završili neki od srodnih fakulteta, kao što su i fakulteti koje si ti pomenula, važi pravilo da se polaže prijemni ispit. U zavisnosti od smera za koji se odlučiš, polažeš različite predmete, npr. za kriminalistiku se polažu Kriminalistika, Krivično pravo (materijalno i procesno) i Organizacija i poslovi policije, dok se recimo za forenzičko inženjerstvo polaže Osnovi forenzičkih nauka, Fizička hemija i Matematika. 

Prema informacijama koje sam pronašla, potrebno je da svaki predmet koji se polaže na prijemnom bude ocenjen sa najmanje 11 poena, od maksimalnih 20 da bi se prijemni ispit smatrao položenim. Ukoliko to nije slučaj, kandidat ne može da upiše master studije, ali ipak može da ponovi polaganje prijemnog ispita naredne godine. Više o tome možeš da pročitaš ovde.