Pitanje savetnici

Koju srednju školu upisati?

Poštovana savetnice, trenutno sam 7. razred osnovne škole i razmišljam koju srednju skolu da upišem. Možda je prerano za takvo razmišljanje ali treba mi savet. Posto sam načula da se bodovanje iz osnovne u srednju kreće od šestog razreda u 6. razredu prosek mi je bio 4.50, bila sam odlična ali na granici. Što se tiče sedmog razreda u koji sad idem dobijam sve 2,3,4 i poneke petice jer mi je bas teško da savladam gradivo. Sto se tiče predmeta, predmete koje ne volim su matematika,fizika i engleski. Iz matematike uvek gledam da dobijem prelaznu ocenu uglavnom 2 jer me taj predmate uopšte ne zanima, fizika mi je isto dosadna i uvek se trudim za 3, a engleski znam da pričam i prevodim ali gramatika mi ne ide i jako mi je teška predmeti koje volim su Srpski,Geografija;Biologija,Hemija i italijanski uglavnom društvene i prirodne nauke. Srednja škola koju zelim da upišem je Gimnazija drustveno-jezički smer jer me to zanima i znam upisala bih tu srednju školu jer ima manje matematike i fizike a više predmeta koji me zanimaju. Moja druga opcija je veterina tu želju imam od malena i volela bih da završim Gimnaziju pa na fakultet za veterinu ili da budem nastavnica geografije ili hemije ili nešto slično tome. Ono sto želim da znam je da li ovo može da se ostvari i zanima me vaše mišljenje oko svega ovoga. Hvala vam unapred.

408
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Super je što već sada razmišljaš o tome čime bi volela da se baviš! Svakako imaš još dovoljno vremena da doneseš tu odluku, ali možemo zajedno da prođemo kroz neke od opcija. :)
Razumem da je i gradivo sada zahtevnije i da ti je potrebno više vremena i truda da savladaš sve. To je potpuno normalno, i u narednom periodu će se gradivo sve više proširivati, i samim tim i tvoja znanja. U praksi, to znači da je potrebno da nešto promeniš u tvom načinu učenja, kako bi ostvarila veći uspeh. To može da bude i više vremena izdvojenog za učenja, drugačija organizacija vremena, ili traženje dodatne pomoći za učenje određenih predmeta. 

Kada je reč o izboru srednje škole, važno je da znaš da te ni gimnazija ni veterinarska škole neće “poštedeti” određenih predmeta. To nije ništa strašno, i ti predmeti su važni da bi i ti jednog dana bila što bolja u svom budućem poslu. Kada je reč o gimnaziji, društveno-jezički smer na trećoj i četvrtoj godini ima manji obim sadržaja iz prirodnih nauka, u korist društvenih. Ipak, gimnazija zbog širine predmeta zahteva kontinuiran rad i posvećenost učenju. To nije važno samo zbog ocena, već i da bi imala dobro predznanje za kasniji rad na fakultetu. Ono što je “ograničenje” kod gimnazije je što ne obezbeđuje konkretne veštine sa kojima bi mogla odmah po završetku da izađeš na tržište rada. Sa druge strane, upis srednje veterinarske škole može da ti obezbedi dovoljno znanja i veština za rad, ukoliko iz bilo kog razloga odlučiš da ne upišeš fakultet ili odložiš studiranje. Takođe, važno je da znaš i da sa završenom veterinarskom školom (ukoliko završiš četvorogodišnji smer) imaš mogućnost da upišeš različite fakultete, između ostalog i Geografski. Više o tome možeš da pogledaš ovde. 

U ovom trenutku, razmisli koja škola više odgovara tvojim potrebama, interesovanjima i trenutnim okolnostima. Svaka od opcija može da se ostvari, samo je važno da ti razmotriš šta je više izvodljivo i koliko si ti sama spremna da se posvetiš učenju i pripremi za neko buduće zanimanje. :)