Pitanje savetnici

Šta nakon gimnazije?

Četvrti sam razred gimnazije, činjenica da je već novembar a ja ne znam šta ću upisati me izuzetno plaši. Moji vršnjaci su se uglavnom već opredelili i započeli pripreme. U školi su me oduvek privlačili predmeti biologija i hemija, zanimaju me i uglavnom ih sa lakoćom učim. Mislim da ne bih volela da radim medicinski posao koji zahteva direktan odnos sa ljudima ali ne isključujem tu mogućnost, privlači me rad u laboratorijskim uslovima, istraživački rad. Razmišljala sam o Molekularnoj biologiji ili Biohemiji ali nisam sigurna koliko je to isplatljivo i kakva je mogućnost zapošljenja. S druge strane volim da slušam druge, da im pomažem i dajem savete pa mi nije teško da se zamislim u ulozi psihologa iako nisam stekla naročitno znanje iz psihologije u srednjoj školi. Sve u svemu generalno sam neodlučna osoba pa tako i po ovom pitanju. Takođe sam razmišljala da idem na Profesionalnu orijentaciju, svaka pomoć je dobro došla :)

355
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Verujem da odabir budućeg fakulteta može da predstavlja stresnu odluku, posebno ako si osoba koja razmatra nekoliko opcija i može da bira između više fakulteta i zanimanja. Hajde da probamo da razmotrimo neke od opcija. 

Kada je reč o biohemiji i molekularnoj biologiji, to su oblasti koje se još razvijaju kod nas, i gde će se u narednom periodu vrlo verovatno ukazati potreba za stručnjacima u ovim oblastima. Razvoj samih oblasti i mogućnosti za poslove u velikoj meri zavisi od ulaganja u istraživanja, istraživačke centre i projekte, i u prethodnom periodu je primećen napredak u odnosu na ranije godine, u smislu koliko su ta zanimanja prepoznata na tržištu rada. 

Kada je reč o psihologiji, ona nudi širok spektar zanimanja kojima se možeš baviti - od psihoterapije do istraživačkog rada, u zavisnosti od toga šta je ono što tebi najviše leži i u čemu se najviše pronađeš.

Možda će ti pomoći da uradiš testove osobina, veština i interesovanja koje ćeš pronaći na linku ovde. Na osnovu njih ćeš dobiti nekoliko ponuđenih predloga za zanimanja u skladu sa tvojim odgovorima. Takođe, ukoliko razmišljaš o profesionalnoj orijentaciji, na raspolaganju su ti usluge Nacionalne službe za zapošljavanje u Novom Sadu, Zrenjaninu i Subotici. Na linku ovde, možeš da pronađeš kontakte službi za profesionalnu orijentaciju i da zakažeš testiranje. Sve njihove usluge su besplatne. :)