Pitanje savetnici

Idu mi i prirodne nauke i jezici...

Draga savetnice, koju srednju školu da upišem? Idu mi i prirodne nauke i jezici. Roditelji su mi trgovci, ekonomisti, imaju veliki biznis, pa bih njihov posao nastavila. Upisala bih ekonomsku školu, ali je u našem gradu na lošem glasu, a ja sam fenomenalan i vredan đak koji je za gimnaziju. Nisam sigurna koji smer u gimnaziji da upišem, ako gimnaziju uopšte treba da upišem, pa mi treba Vaša pomoć. Hvala! 

272
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Drago mi je što razmatraš više opcija :). 

Žao mi je što te loš glas škole demotiviše za upis ekonomske škole. Ipak, ukoliko je to tvoja želja, važno je da znaš da bez obzira o tome šta se o tome priča, mnogo je važnije na koji način ti pristupaš samom učenju i koliko mogućnosti te škole ti sama iskoristiš.

Sa druge strane, ukoliko je gimnazija tvoja želja, ona može biti dobar izbor ukoliko želiš i da nastaviš dalje školovanje na nekom fakultetu. Gimnazija, bez obzira na smer, obezbeđuje prolaz ka svim fakultetima, tako da u tom kontekstu bi imala više vremena i da odlučiš šta može biti najkorisnije ukoliko želiš da nastaviš posao svojih roditelja. Razlika je jedino u tome koji smer ti se više dopada u smislu učenja. Ukoliko se odlučiš za prirodni smer, više sadržaja ćeš učiti iz domena prirodnih nauka, i to isto važi i za društveni smer i društvene nauke. Iako ti i jedno i drugo ide od ruke, razmisli koje predmete više voliš da učiš i iz kojih predmeta bi volela da naučiš što više :)