Pitanje savetnici

Sta nakon srednje

Idem u 3.razred srednje medicinske škole. U poslednje vreme intenzivno razmišljam šta nakon srednje, ima više profesija čime bih želela sa se bavim u budućnosti, ali ne znam da li će biti posla za te profesije. Jedno od zanimanja koje bih mozda i najviše volela da se bavim jeste da budem uciteljica , ali se plašim da u budućnosti neće biti posla zato što već sada ima dosta učitelja na birou. Zatim sam razmišljala i o pmf(biologija ili matematika), o visokoj medicinskoj školi. U velikoj sam dilemi sta dalje

292
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Verujem da puno razmišljaš o tome kakva je persepektiva nakon studija, i to zaista jeste važno pitanje. Ipak, važno je da znaš da u velikoj meri i ti sama možeš da utičeš na to koliko ćeš “lako” pronaći prvi posao. Bez obzira na diplomu fakulteta, poslodavci u velikoj meri vrednuju i praktično iskustvo, te je važno i da od početka studija budeš angažovana na različitim praksama, i da se povezuješ sa ljudima iz tvoje oblasti. 

Hajde da probamo da prođemo kroz opcije koje si pomenula :). Učiteljski fakultet sa jedne strane priprema za rad “samo” u formalnom sistemu obrazovanja, ali sa druge, nudi mogućnost rada u jednom vrlo jasno definisanom sistemu. Teško je govoriti o predikcijama kako će izgledati statistika u vezi sa ovim zanimanjima u narednom periodu, ali svakako da trenutna situacija ne treba da bude “jedini” razlog zbog kojeg ćeš odustati od profesije kojom želiš da se baviš. Takođe, ukoliko je rad sa decom nešto što te ispunjava, možeš da razmisliš i o alternativama, kao što su studije pedagogije, ili čak i defektologije. 

Kada je reč o bavljenju matematikom i biologijom, opcije za zapošljavanje su različite. Pored mogućnosti rada u prosveti, tu je mogućnost rada i u naučnim institutima i laboratorijama kada je reč o biologiji, ili čak rad u kompanijama ukoliko se radi o matematici. Obzirom na širinu mogućnosti koju imaš sa ovim smerovima, važno je da razmisliš kakav bi posao želela da imaš. Da li bi to bio rad sa ljudima, ili ti se više dopada naučni rad? Da li želiš stabilno radno okruženje ili ti je važno da postoji određena dinamika u obavljanju svakodnevnih zadataka? Koliko si u ovom trenutku otvorena za mogućnost selidbe u drugi grad zbog posla, ili to nije opcija o kojoj razmišljaš u ovom trenutku? Odgovori na ova pitanja mogu da ti pomognu da možda bliže razjasniš šta je bolja opcija za tebe. :)

Na kraju, kada je reč o studijama na visokoj zdravstvenoj školi, mogućnosti zaposlenja u velikoj meri zavise od samog smera koji završiš. S tim u vezi, možeš da istražiš mogućnosti za zapošljavanje nakon različitih smerova kroz aktuelne oglase za posao. Na različitim platformama možeš da pogledaš koliko trenutno ima poslova za npr. medicinske sestre, radiološke tehničare, ili čak babice (u zavisnosti koji te smer zanima), i da pogledaš kako izgledaju opisi posla, koje kvalifikacije su potrebne, i koliko se ti poslovi uklapaju u tvoja interesovanja.