Pitanje savetnici

Buduci posao

Ja se trenutno nalazim u COPO centru i vec sledece godine treba da postanem OSL. Naravno da zelim da nastavim sa svojim skolovanjem i zelela bih da upisem fakultet. Zelela bih da za par godina radim u Odeljenju za strance, suzbijanje ilregularnih migracija i trgovine ljudi. Mada ne znam da li mi treba neka posebna skola za to, ja sam htela da upisem Filozofski fakultet , psihologiju. Mada jos nisam sigurna kako uopste da uskladim posao i fakultet pa mi treba neki na kojem ne moram biti prisutna na vecini nastave

262
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Super je što razmišljaš o daljem napredovanju! 

Prema informacijama koje smo pronašli, za napredovanje u Ministarstvu unutrašnjih poslova je dodatna vrednost ukoliko i pored godina radnog iskustva, imaš i više stepene formalnog obrazovanja. Za neke od pozicija, nije neophodno da imaš završen fakultet iz određene oblasti, dok za neke koje su specifičnije, je potrebno da pojedinac ima završen fakultet koji mu daje kvalifikacije za rad na toj poziciji, kao što su recimo pravnici ili psiholozi. 

Kada je reč o studijama psihologije, prema dostupnim informacijama, i na državnim fakultetima (Filozofski fakulteti u Beogradu i Novom Sadu), kao i na privatnim fakultetima (Fakultet za medije i komunikacije, Univerzitet Singidunum), redovno pohađanje nastave je obavezno da bi se stekao uslov za polaganje ispita. Ukoliko si pronašla neki fakultet koji je u tvojoj sferi interesovanja, uvek možeš da kontaktiraš njihovu studentsku službu i da se raspitaš o tome kako je organizovana nastava. 

Činjenica je da uskađivanje posla, naročito posla u policiji, i studija može da bude zahtevno uskladiti. Ipak, ne znači da je neizvodljivo :). Važno je da razmisliš šta bi ti od toga bilo veći prioritet, i šta je krajnji cilj toga. Takođe, važno pitanje je i dostupnost resursa, pri čemu mislim i na tvoje slobodno vreme, materijalnu situaciju, i energiju koju si spremna da uložiš u to. Ukoliko procenjuješ da si spremna za taj korak i da imaš sve što ti je potrebno, možeš da razmisliš o tome koji fakultet se uklapa u tvoje ciljeve i čemu želiš da se posvetiš kroz studije. :)