Pitanje savetnici

Upis na medicinskom fakultetu bez polaganja prijemnog ispita

Da li ja mogu da upišem opštu medicinu bez polaganja prijemnog ispita, ako sam završio osnovne akademske studije rehabilitacije i stekao zvanje diplomirani terapeut rehabilitacije?

390
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Uobičajena praksa na fakultetima je da se polažu prijemni ispiti, bez obzira na to da li je neko već studirao ili ne, kako bi se svim kandidatima obezbedili isti uslovi polaganja. Ipak, ukoliko se radi o kandidatu koji je već završio studije, i procena je da je već položio ispite koji se poklapaju sa ispitima koje treba da se polažu, može da se odobri oslobađanje od polaganja. Taj postupak zavisi od politike samog fakulteta, tako da bi konkretnije informacije oko dokumentacije dobio od studentske službe. 

Kada je reč o samom polaganju prijemnog ispita, uvek možeš da kontaktiraš studentsku službu fakulteta koji te zanima i da se raspitaš da li postoje neke specifičnosti oko polaganja testova. Izvesno je da različiti fakulteti (i unverziteti) imaju drugačije procedure i interne politike, tako da ćeš najtačnije informacije oko toga dobiti od samog fakulteta.