Pitanje savetnici

Ne volim rad sa ljudima, završio bih nešto lako

Zanima me da li se može predavati u srednjoj školi sa FON-om (smer menadžment), kao i sa ekonomskim fakultetom? Ja bih voleo da predajem, i da uporedo taj fakultet mi pruža šanse za nešto drugo ako nema posla u školi. Voleo bih da radim u kancelariji ili tako nešto... ne bih voleo da ima puno ljudi oko mene... ne volim rad sa ljudima... zato bih upisao ekonomiju jer pruža dosta mogućnosti, ali opet ima puno ekonomista na birou.

A psihologija mi se dojmi da je lakša od ekonomije, ipak ne znam, neki govore i da je teška dosta, da je prosek studiranja 6-7god. A fakultet bezbednosti bih upisao jer svi govore da je lak... valjda će biti nešto od toga...

782
pre 10 godina

Odgovor savetnice:

Sa ekonomskim fakultetom sigurno može da se predaje u školi. Sa FON-om može na fakultetu, kao asistent posle profesor, ali to je za one najbolje studente rezervisano. A u srednjoj školi nisam sigurna. Ne znam koja bi to srednja škola bila u kojoj bi menadžer organizacionih nauka bio nastavnik, jedino sa ovog smera informacioni sistemi, informatiku, ali verujem da se nastavnici za taj predmet primaju pre sa matičnog fakulteta. Opet rad u školi jeste rad sa ljudima, samo sa mladim ljudima.

A kao psiholog, koju god granu psihologije da izabereš, opet bi morao da radiš sa ljudima. Ako je to jako bitna stavka, i ako misliš da se tvoj stav prema radu sa ljudima neće promeniti, onda su FON i ekonomija bolje opcije od psihologije.

Mada svaki posao je donekle sa ljudima, ali neki u manjoj a neki u većoj meri. Moje je mišljenje da ekonomski fax nije teži od psihologije, čak mislim obrnuto. Psihologija je teška ne samo zato što su kriterijumi i zahtevi profesora visoki, već zato što je materija koja se uči dosta ozbiljna i nekad teška za razumevanje. Mislim da kod ekonomije to nije slučaj.

Svakako mislim da treba da izabereš fax koji je u okviru tvojih mogućnosti i za koji veruješ da ti neće biti mnogo težak, ali mislim da ne bi trebalo da ti to bude jedini parametar za izbor fakulteta ( kao što si naveo za bezbednost). Ipak bi trebalo da te interesuje donekle to što se na tom faxu uči i da ti deluje to zanimanje za koje bi se obrazovao zanimljivim i kao neko zanimanje kojim bi posle voleo da se baviš. 16 Mar 2010