Pitanje savetnici

Sta raditi kada vas sve zanima?

Dobar dan, obracam vam se iz razloga jer me oduvek sve zanimalo samo sto su se ta interesovanja smenjivala s vremena na vreme ne potiskujuci jedno drugo vec su postajala manje izrazenija. Od matematike i fizike do filozofije i umetnosti sto mi sada pravi veliki problem jer ne znam na koju stranu da idem. Idu mi prirodne nauke, nadarena sam za umetnost, dobro procenjujem ljude i volim filozofiju i medicinu, volim i biljke i zivotinje, volim programiranje, i rad sa kompjuterima, volim i istoriju i arheologiju, a i astronomija.Sve ovo se konstantno smenjivalo kroz moje skolovanje i sada ne znam sta da radim jer znam da ce mi se zanimanje promeniti verovatno ubrzo, a cetvrta sam godina. Radila sam i razne testove i znam da bi mi bilo sta islo u slicnim merama, pa bih stvarno volela da cujem vase misljenje o nama nesvrstanima. Hvala unapred na odgovoru.

295
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Pošto je tvoja lista tvojih interesovanja stvarno dugačka (što me raduje), za početak bi bilo dobro da razmisliš o tome kakva vrsta posla ti najviše odgovara. Da li ti više želiš da radiš sa ljudima, terenski ili možda u nekoj laboratoriji?

Kako bi došla do odgovora na ova pitanja, na našem sajtu možeš odraditi testove osobina, veština i interesovanja. Ono što ti dodatno može pomoći da odgovoriš sebi na ova pitanja jeste baza zanimanja u kojoj možeš pronaći opis poslova iz različitih vrsta delatnosti ali i koji fakultet je potrebno završiti kako bi se tim poslom bavila.

Još neki od načina na koji bi potencijalno mogla da suziš svoju listu želja, su da sebi odgovoriš na pitanje: „U čemu najviše uživam?“ ili da porazgovaraš sa nekim iz svog okruženja (sa prijateljima, roditeljima ili profesorima). Tako možeš videti na koji način oni tebe vide i dobiti uvid u drugu perspektivu o kojoj uopšte nisi bila svesna do sada. 

Na kraju, kada budeš izdvojila nekoliko poslova kojima se želiš baviti u budućnosti, istraži fakultete koji te mogu dovesti do tog posla, pogledaj da li ti se sviđaju predmeti na tom studijskom programu, sagledaj realne mogućnosti koje se tiču finansijskih sredstava, stambenog pitanja ili putovanja do fakulteta. 

Ukoliko ti ove informacije nisu pomogle, možeš se obratiti Nacionalnoj službi za zapošljavanje i tamo možeš uraditi profesionalnu orjentaciju koja pored testova podrazumeva i razgovor sa psihologom, koji ti može pomoći u odabiru budućeg zanimanja. 

Kada budeš pročitala opise poslova iz oblasti koje te zanimaju i sagledala realne uslove, slobodno mi piši ponovo i reci mi svoje utiske.