Pitanje savetnici

Opredeljenje za fakultet

Dobro veče poštovana, maturant sam na prirodno-matematičkom smeru u gimnaziji i pored svih opcija, mislim da sam u ćorsokaku. Još od osnovne škole planiram da budem pilot (moj posao iz snova), ali zbog zdravstvenih uslova sam ove godine saznao da mi je to onemogućeno. I ranijih godina sam bio svestan da je to moguće, pa sam istraživao šta mi se to još svidja. Jedno vreme sam bio za građevinski inžinjering, ali sam odustao jer bi morao da idem po građevini po lošim vremenskim uslovima i slično. Takodje, zanimali su me i mašinski inžinjering-vazduhoplovstvo i industrijski inžinjering, ali su me od toga odgovorili roditelji jer je posao vezan za fabriku i pogon/hangar. Uz vazduhoplovstvo na mašinskom mi se javila i opcija vazduhoplovnog smera na saobraćajnom, ali tu baš nisam siguran koji će mi biti opis posla kasnije i da li bih mogao da živim sa tom platom itd. Ono što je trenutno aktuelno je FTN, najviše smer "Upravljanje rizikom od katastrofalnih događaja i požara", ali takođe i neki od drugih smerova. Ono što mi tu najviše predstavlja problem je što predpostavljam da ću sa tom diplomom raditi u kancelariji pisajući firmama šta treba da uvedu kao zaštitu, tj. da me čeka rad sa papirima, a to mi je zapravo nešto najgore. Dakle, ne bih voleo da radim u kancelariji od 9 do 5, da mi većina posla bude regulisanje papira (a i to sam svestan da me dosta čeka na bilo kojem radnom mestu). Još davno sam otpisao pravo i ekonomiju jer ih vidim baš takve. Voleo bih da mogu da imam neku vrstu slobode, jer sam takav i po prirodi, tj. volim prirodu i putovanja, i pored posla, cilj mi je da obiđem ceo svet. Inače ne tražim puno u životu, ali bih voleo da imam platu da mogu da normalno živim ali i da mogu jednom mesečno da priuštim sebi putovanje, što sam već i spomenuo. Inače sam u školi skroz odličan đak od prvog razreda osnovne, volim matematiku, geografiju i istoriju, dobro mi ide i fizika. Ono što ne volim jesu hemija i biologija, jezike mi nije teško da naučim. Ono što bih još dodao na listu oblasti koje sam otpisao jesu medicina, tehnologija, IT sektor (nisam baš najbolji sa računarima i sl.), filologija, filozofija. Znam da je posle svega ovoga teško dati savet, ali sam i trenutno u toj situaciji da ne znam šta mi je činiti, iako sam celog svog života mislio da znam čime ću se baviti u životu. Vama hvala unapred za bilo šta što smislite. Ponekad uđem na sajt čisto da prelistam vaše savete i iskreno sam uveren da ću i ja dobiti jedan. Hvala još jednom.

306
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Potpuno je u redu što razmatraš puno opcija i drago mi je da čujem da znaš u kom smeru želiš ići.

Pre svega, važno je da znaš da svi imamo različita interesovanja i različit sistem vrednosti. Ukoliko se naša interesovanja ne poklapaju sa interesovanjima naših roditelja ili nama značajnih drugih, ne znači da ona nisu ispravna. Verujem da tvoji roditelji tebi žele sve najbolje, međutim, jako je važno da se baviš onim što tebe zanima i u čemu se ti pronalaziš, zato što je posao jedan od značajnijih faktora koji određuje kvalitet našeg života.

Hajde da razmotrimo ponuđene opcije:

Prema informacijama koje sam našla, nakon završenog smera Vazduhoplovstvo na Mašinskom fakultetu, moći ćeš da se zaposliš u Vojnom vazduhoplovstvu, civilnom vazduhoplovstvu, preduzećima za izradu komponenti za vazduhoplovstvo... Jedno radno mesto može biti i Inženjer u sektoru komponenata zadužen za pneumatiku, mehaničke avio komponente... Opis posla bio sledeći: projektovanje komponenti, servisiranje, unapređivanje standarda kvaliteta, rad u timu sa ostalim inženjerima i projektantima, proveravanje mera bezbednosti, davanje instrukcija i pružanja tehničke podrške servisima. 

Na sledećim linkovima možeš pronaći korisne informacije o upisu na Mašinski fakultet:

Konkurs: https://www.mas.bg.ac.rs/upis/konkurs 

Pripremna nastava: https://www.mas.bg.ac.rs/upis/pripremna-nastava 

Pravila održavanja prijemnog ispita: https://www.mas.bg.ac.rs/upis/prijemni 

Opis posla kojim bi se bavio nakon završenog smera Vazdušni saobraćaj i transport na Saobraćajnom fakultetu možeš pronaći ovde, dok više informacija o samom studijskom programu možeeš pronaći na sledećim linkovima:

Nastavni plan: https://www.sf.bg.ac.rs/index.php/sr-rs/npos1617svic/722-2016-09-10-22-59-63 

Informacije o modulu: https://www.sf.bg.ac.rs/index.php/sr-rs/upiscir/za-buduce-brucose-cir/informacije-o-modulima-na-osnovnim-akademskim-studijama-cir/3709-vazdusni-saobracaj-i-transport-vz-c 

- Kada je u pitanju Industrijsko inženjerstvo na Fakultetu tehničkih nauka, pronašla sam sledeće informacije:

Industrijski inženjer je grana inženjerstva koja osigurava najbolju optimizaciju svih komponenti proizvodnog procesa, od lanca nabavke do operacija na montažnoj liniji, kako bi se postigla maksimalna efikasnost i kvalitet.

Šta radi industrijski inženjer?.

  • Primenjuje statističke metode i izvršava matematičke proračune za određivanje proizvodnih procesa, kadrovskih zahtjeva i standarda proizvodnje.
  • Rešava proizvodne probleme i koordinira aktivnosti kontrole kvalitete kako bi se povećala pouzdanost proizvoda i smanjili troškovi.
  • Pregleda proizvodne rasporede, inženjerske specifikacije i povezane informacije kako biste stekli uvid u proizvodne metode, procedure i aktivnosti.
  • Komunicira s upravljačkim jedinicama radi razvoja standarda proizvodnje i dizajna.
  • Provodi utvrđene procedure za odlaganje neispravnih ili oštećenih dijelova i procjenjuje trošak.
  • Analizira statističke podatke i karakteristike proizvoda kako bi odredio ciljeve kvaliteta i pouzdanosti finalnog proizvoda.
  • Razvija metode proizvodnje, standarde upotrebe radne snage i sisteme analize troškova kako bi podstakao efikasno korištenje osoblja i objekata.
  • Predlaže metode za poboljšanje upotrebe materijala i pomoćnih sredstava.
  • Planira isporuke na osnovu predviđanja proizvodnje, zamjene materijala, objekata za skladištenje i preradu i zahtjeva za održavanjem.
  • Raspoređuje dijagrame toka rada prema utvrđenim proizvodnim sekvencama i rokovima isporuke kako bi se ubrzale proizvodne aktivnosti.

Ljudi koji žele da budu industrijski inženjer moraju imati određene kvalifikacije:

  • Analitičko razmišljanje treba da bude snažno.
  • Trebalo bi pokazati kreativnost koja može dizajnirati nove proizvodne procese kako bi se smanjila upotreba resursa, vremena i rada.
  • Mora biti u stanju upravljati timom.
  • Mora imati osnovno poznavanje rada na računaru.
  • Pokažite vještine rješavanja problema i upravljanja vremenom.
  • Mora biti u stanju raditi u rokovima.

Studijski program smera Industrijsko inženjerstvo možeš pronaći ovde.

Ako govorimo o smeru Upravljanje rizikom od katastrofalnih događaja i požara na Fakultetu tehničkih nauka, više informacija o ovom smeru i predmetima možeš pronaći ovde. Nek te ne brine to što je ovo link sa fakulteta u Novom Sadu – studijski plan i program je isti i predmeti se ne razlikuju u Beogradu i Novom Sadu. 

Informacije o ostalim smerovima na Fakultetu tehničkih nauka možeš pronaći na sledećem linku: http://www.ftn.uns.ac.rs/1344278905/studijski-programi--akreditacija-2020-