Pitanje savetnici

Promena fakulteta

Pozdrav! Studentkinja sam druge godine Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu i želim da se upišem u junu na Filološki fakultet u Beogradu. Čula sam različite stvari o prebacivanju i budžetu, od kojih mi neke nemaju baš smisla, ali navešću ih sve: - U prvoj godini ne mogu da upadnem na budžet uprkos dobro urađenom prijenom, ali od svake sledeće imam pravo na budžet - Ne mogu prve dve godine da budem na budžetu jer sam već upisala drugu godinu na budžetu ovde - Mogu da budem na budžetu jer su u pitanju različiti univerziteti Šta je od navedenog tačno (ako je išta haha) i da li fakulteti mogu da provere gde smo i koliko studirali?

 

274
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Prema informacijama koje sam našla, prvu godinu studiranja je moguće upisati na budžetu samo jednom. Međutim, ukoliko u prvoj godini ostvariš 48ESPB bodova, možeš biti na budžetu već od druge godine, pa tako i svake sledeće, ukoliko budeš vredno učila i ostvarila pomenute poene. 

Dakle, uslov za budžet za svaku narednu godinu jeste da ove godine ostvariš 48ESPB bodova. Međutim, neki fakulteti, zbog velike zainteresovanosti studenata, kao uslov za opstvarivanje budžeta u sledećoj godini navode i određeni prosek.

Dakle, treba se dobro raspitati na fakultetu na koji želiš da se prebaciš da li su oni pored ostvarenih ESPB bodova, kao uslov postavili i određeni prosek.