Pitanje savetnici

Psihoterapijski rad

Pozdrav, Učenica sam treće godine i trenutno razmišljam koji ću fakultet upisati. Najviše naginjen ka psihologiji jer me zanima savetodavni rad, ali me jako obeshrabruje količina ljudi koja hrli na psihologiju sa istom idejom. Zanima me, da li na primer sa završenom pedagogijom mogu da upišem neku od psihoterapijskih specijalizacija ili moram konkretno da završim psihologiju? Da li na tržištu uopšte ima potražnje za psihoterapeutima? Hvala Vam unapred. 

300
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Pohvalno je što već sada razmišljaš o tome kojim bi poslom volela da se baviš, i što razmatraš različite mogućnosti. Činjenica je da je za psihologiju velika konkurencija kandidata za upis, ali svakako ne znači da je ne moguće upisati istu. sa druge strane, neki srodni smerovi (recimo pedagogija i andragogija) takođe proučavaju dosta psiholoških sadržaja. 

Kada je reč o edukacijama za terapeute, profil kandidata koji mogu da upišu određenu edukaciju zavisi od terapijskog modaliteta (REBT, geštalt, porodična terapija, …). Neki od modaliteta zahtevaju da kandidati imaju završene studije psihologije (ili čak specijalizaciju iz psihijatrije), dok su drugi “otvoreniji” za kandidate koji su završili druge društveno humanističke nauke. Više detalja o modalitetima i preduslovima možeš da pronađeš na linku ovde.