Pitanje savetnici

Srednja skola i fakultet

Imam pitanje, trenutno idem u srednju skolu, gimnaziju i zanima me da li moram imati sve petice na kraju svih cetiri godina srednje skole da bi upisala dobar fakultet? To jest da li je velika razlika izmedju nekoga ko ima sve petice i nekoga ko je odlican pri upisu na fakultet i pri samim bodovima.

264
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Pre svega, važno je da znaš da ne postoji dobar ili loš fakultet, već da postoji samo onaj koji je u skladu sa tvojim interesovanjima i onaj koji to nije. U svakom slučaju, dobro bi bilo da upišeš ono što ti voliš i čime bi želela da se baviš u budućnosti. Svako od nas provodi pola svog dana na poslu, te bi bilo lepo da pronađemo ono u čemu uživamo, kako nam taj posao ne bi stvarao „muke“ u stomaku. 

Kada je u pitanju upis na fakultet, on ne zavisi isključivo od uspeha u srednjoj školi ili isključivo od broja bodova koje stekneš na prijemnom ispitu, već od kombinacije ta dva faktora. Ukoliko budeš vredno učila u srednjoj školi, imaćeš dva benefita od toga: veću verovatnoću za upis na fakultet koji želiš da upišeš i steći ćeš radnu naviku koja će ti verovatno olakšati učenje na samom fakultetu. Sa druge strane, ukoliko ti trenutno prosek u školi predstavlja problem, vredim učenjem za prijemni ispit možeš povećati verovatnoću da ćeš upisati fakultet koji želiš.