Pitanje savetnici

Koji faks da upišem s obzirom da volim kontakt i komunikaciju sa ljudima, a pritom ne volim i ne idu mi prirodne nauke.

Poštovana, već duže vreme razmišljam koji fakultet da upišem. Gledao sam Fpn, Šumarski fakultet i Pravni fakultet, svaki od njih me zanima i svaki mi deluje interesantno. Stoga, molim za vaš savet u vezi fakulteta za koji vi mislite da bi mi najviše odgovarao. Uz to bih hteo da znam koji od tih fakulteta pruža najsigurnije zaposlenje i koji posao bi bio najbolje placen. Hvala.

156
pre 9 meseci

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju i izvini što si čekao odgovor.

Za početak, kako bi bolje spoznao svoja interesovanja, bilo bi dobro da na našem sajtu uradiš testove osobina, veština i interesovanja, zatim da posetiš našu bazu zanimanja u kojoj možeš pronaći opise poslova različitih vrsti zanimanja i na taj način zaključiš čime želiš da se baviš u budućnosti. 

Kada to budeš odradio, svoje zaključke možeš da uporediš sa studijskim programom svakog od ovih fakulteta i tako doneseš konačnu odluku koji fakultet želiš da upišeš i čime želiš da se baviš. Studijske programe ovih fakulteta možeš pronaći na sledećim linkovima:

Pravni fakultet: https://ius.bg.ac.rs/wp-content/uploads/2022/11/FIS_nastavni_plan_11_OAS.pdf

Šumarski fakultet: https://www.sfb.bg.ac.rs/studijski-programi/osnovne-akademske-studije-2021/

Fakultet političkih nauka: https://www.fpn.bg.ac.rs/studijski-programi-od-skolske-2022-23-godine 

Što se tiče mogućnosti lakšeg zapošljavanja i visine plate, to zavisi od mnogo faktora: od toga koliko imaš iskustva (za početak je važno iskustvo stečeno kroz volontiranja i prakse na fakultetu, a kasnije radno iskustvo), od dodatnih znanja i vaština koje poseduješ, od toga da li želiš da radiš u državnom ili privatnom sektoru, od pocizije za koju apliicraš... Dakle, put do najsigunijeg zaposlenja podrazumeva tvoj konstantan trud, rad, učenje i umrežavanje sa kolegama i drugim važnim osobama, a rezultati će, verujem, onda sami doći.

Želim ti svu sreću!