Pitanje savetnici

Filozofija ili srpski?

Dvoumim se između filozofije i srpskog jezika. Možete li mi pomoći da se odlučim, kao i koja su zanimanja dostupna ako završim filozofiju?

2226
pre 11 godina

Odgovor savetnice:

Tvoje alternative nisu toliko daleka jedna od druge. Oba fakulteta su jako lepa i zanimljiva i omogućavaju ti pravo produhovljenje. Međutim, nažalost na prvi pogled oba su da kažem "neprofitabilna". Mada samo na prvi pogled.

U odnosu na tvoje pitanje pretpostavljam da si svesna koji su ti izbori posle završenog srpskog jezika. Što se tiče filozofije, ona te pre svega osposobljava za bavljenje naukom. Uglavnom filozofi osim kao profesori u školama i na fakultetu, rade kao naučnici po raznim institutima. Takođe, često filozofi rade kao novinari i kao urednici u izdavačkim kućama, urednici i voditelji naučnih i kulturnih tribina (mada je takvih poslova sve manje). Neki rade i u državnoj upravi. Sa otvaranjem raznih nevladinih organizacija neki se i tamo zapošljavaju.

Možda se neki ne bi složili sa mnom, ali ovo što ću sada izneti je moj lični stav: smatram da filozofija nudi jedno ogromno znanje i perspektivu koje ni jedan drugi fakultet ne može da pruži. Jednostavno su ta znanja i poimanja iznad svega ostalog. Zato, filozofima, posebno ako imaju unutrašnju širinu, ni jedno drugo znanje i veština nije nesavladivo posle fakulteta. Ja poznajem takve "primere", osoba koje su završile filozofiju i bavile se jako zanimljivim menadžerskim poslovima u okviru privatnih agencija koje se bave političkim marketingom ili u međunarodnim organizacijama. Ili su razvili neki svoj biznis, svoju agenciju za politički ili neki drugi konsalting...
Naravno, ovo poslednje što sam iznela odnosi se na one koji spadaju u najkvalitetnije u generaciji. Filozofija je uvek bila i ostaće elitistički fakultet. I zato se isplati upisivati ga ako to zaista jako voliš i ako u sebi prepoznaješ veliku sklonost i kapacitet za to. Ako imaš ambiciju da budeš jako dobra, jer su ti onda mnoga vrata otvorena. U suprotnom, ako traljaviš studije i ne izboriš se za neku poziciju, mnogo manje ti izbora ostaje.

Nadam se da me razumeš. To nije fakultet kao ekonomija ili pravo. Koji možeš da završiš sa prosečnom ocenom 6 i da se sama odlično snađeš i radiš zanimljiv i plaćen posao.