Pitanje savetnici

Koji fakultet upisati?

U srednju tehničku školu idem 5 godina, smjer računalništvo. Ako bi završila samo srednju ovog smjera ne znam koliko bi zarađivala i gdje bi mogla radit, pa me zanima šta mi Vi predlažete? S tim da želim da radim od kuće po par sati i da imam dobar prinos novca.

209
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Zbog naglog napretka tehnologije, posao informatičara je sve zahtevniji, a konkurencija sve veća, a ono što je dobro je to da se sve više cene specifična znanja i veštine koje poseduješ, nevezano za to da li su stečene formalnim ili neformalnim obrazovanjem. Dakle, potreba za ovim profilom je sve veća, te nakon smera elektortehničar računara postoji dosta poslova kojim se možeš baviti nakon završene srednje škole. 

Naravno, kada je plata u pitanju, ne mogu ti sa sigurnošću reći koja će to cifra biti, jer ona zavisi od više faktora: od pozicije za koju apliciraš, od prethodnog iskustva, od resursa kompanije ili institucije za koju apliciraš i od toga da li radiš u privatnom ili državnom sektoru. Postoji mogućnost i da se plata vremenom poveća, zbog tvog učinka na poslu, a i zbog iskustva koje si vremenom stekla – sve zavisi od poslodavca. 

Na kraju, danas dosta trendova ide u pravcu rada od kuće, međutim, i to zavisi isključivo od politike poslodavca. 

Mesta na kojima bi mogla da radiš su: specijalizovana preduzeća koja se bave računarima, programerske kuće, ali i brojne druge institucije koje se njima služe (velike kompanije, banke itd.)...