Pitanje savetnici

Kako od elektrotehnicke srednje skole preci na medicinu

Upisala sam srednju skolu pod pritiskom roditelja i zbog verovanja da je novac sve. Sada tek shvatam koliko me ne zanima elektrotehnika, vise me zanima biologija/medicina. Zanima me da li postoji nekakva mogucnost da se upise Medicinski Fakultet. Ako ne, zanima me visoka zdravstvena skola, smer strukovni radiolog. Kolike su plate sa tom diplomom i da li se moze naci posao u Srbiji? Da li se moze raditi u inostranstvu sa tom diplomom? Izuzetno malo informacija se moze naci u vezi toga. Hvala :)

318
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Na žalost, Medicinski fakultet je moguće upisati samo nakon završene Srednje medicinske škole ili Gimnazije. Jedina mogućnost da upišeš Medicinski fakultet je da se prvo prekvalifikuješ, odnosno da polažeš razliku predmeta kako bi dobila diplomu medicinske škole. Ova mogućnost podrazumeva da će ti biti potrebno više od godinu dana kako bi stekla diplomu medicinske škole koja je preduslov. Međutim, ukoliko su studije medicine nešto što je tvoja želja, verujem da bi se taj trud i uloženo vreme isplatilo. Ukoliko te je zainteresovala ova mogućnost, najbolje je da konkretnije informacije potražiš u najbližoj srednjoj medicinskoj školi. 

Kada je u pitanju zanimanje strukovnog medicinskog radiologa, prema informacijama koje sam našla, smer Radiologija možeš upisati nakon bilo koje četvorogodišnje srednje škole, a kada je u pitanju opis posla radiologa, više informacija možeš pronaći ovde. Ono što je karakteristično za ovo zanimanje je to što radiolog, zbog prisustva određenog zračenja dok radi, ima beneficirani radni staž – što bi značilo da ti se nakon 12 meseci rada zapravo računa 15 meseci. Što se plate tiče, niko ti ne može sa sigurnošću reći koja će to cifra biti, zato što se plate u privatnom i državnom sektoru razlikuju.

 Kada je u pitanju studijski program, Visoka zdravstvena škola strukovnih studija u Beogradu nudi različite smerove koje možeš pogledati ovde. Samo brati pažnju na uslove upisa – za neke smerove je uslov završena Medicinska škola ili Gimnazija. 

Što se tiče rada u inostranstvu, to zavisi isključivo od politike države gde želiš da radiš. Neke države priznaju diplome sa određenih fakulteta, dok druge ne priznaju. Zato je najbolje da pre svega odlučiš u kojoj državi želiš da radiš, a onda da, ukoliko saznaš da ta država tvoju diplomu priznaje, istražiš kako izgleda taj proces priznavanja u toj državi.