Pitanje savetnici

Upis na kriminalistički fakultet

Dobar dan, ja sam 3. Godina MEŠ-a smer Elektrotehničar računara želja mi je da upišem Kriminalistički fakultet, u tome postoji jedan problem, ja nemam dosije u policiji, dok moj brat ima. Da li će to predatavljati neki problem za upisivanje kriminalističkog fakulteta ? Želeo bih postati inspektor za krvne delikte, takodje da li moram završiti doktorat ( jer master planiram svakako) ? Takodje sam vrlo dobar djak ne bi mi bio problem spremiti se prijemni ispit.

957
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Nisam najbolje razumela na koji fakultet tačno misliš kada kažeš kriminalistički fakultet?

Kako bi upisao Fakultet bezbednosti ili Kriminalističko – policijsku akademiju, nije važno da li neko od članova tvoje porodice ima dosije. Međutim, ukoliko želiš da upišeš Osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici, u nekom trenutku će policija proveriti tvoje porodično stanje, odnosno da li neko od tvojih uklućana ima dosije ili ne. 

Više informacija o uslovima upisa na ova dva fakulteta i obuku, možeš pronaći na sledećim linkovima:

Fakultet bezbednosti: https://fb.bg.ac.rs/studije/uslovi-studiranja/upis-na-oas/ 

Kriminalističko – policijska akademija: https://www.kpu.edu.rs/cms/upis/osnovne-studije/7314-konkurs-za-upis-na-osnovne-studije-2022-23 

Osnovna policvijska obuka:  https://www.copo.edu.rs/Upis_u_Centar-172-1

Da bi neko postao inspektor u policiji, potrebno je da se zaposli na nekoj od početnih pozicija u Ministarstvu unutrašnjih poslova, i nakon nekoliko godina iskustva i kontinuiranog usavršavanja, može da konkuriše na poziciju inspektora. 

Pored toga, važno je da inspektori imaju visoko obrazovanje. To znači da je potrebno da završiš Pravni fakultet, Fakultet bezbednosti, ili Kriminalističko-policijsku akademiju. Postoji mogućnost i da završiš osnovnu policijsku obuku, da počneš da radiš kao policijski službenik i da u toku rada završiš i studije na nekom od relevantnih fakulteta.