Pitanje savetnici

Šta je perspektivnije: ekonomija ili pravo?

Da li znate koji su fakultet završili profesori koji predaju u srednjim poljoprivrednim i prehrambenim školama? I da li je perspektvinije ekonomiju ili pravo upisati? Teže mi ide matematika, statistika, a bojim se da kada bubam pravo, da ne pomešam i zaboravim sve. Jer čini mi se da ima puno da se uči. I čuo sam za sve popularniji fakultet bezbednosti. Da li je perspektivan?

1466
pre 10 godina

Odgovor savetnice:

Profesori koji predaju u srednjim školama prehrambenog i poljoprivrednog smera su završili različite fakultete. Zavisi koji predmet predaju, ti sigurno misliš na stručne predmete. Većina onih koji predaju stručne predmete je završila tehnološki fakultet (različite smerove) i poljoprivredni. Naravno, profesori koji predaju predmete opšte, da kažem tako, završili su odgovarajuće fakultete (matematiku, srpski jezik, strani jezik, istoriju, geografiju i tako dalje).

Drugo pitanje je poređenje prava i ekonomije. Zajedničko ovim fakultetima je samo to što su jako masovni, tj. popularni i upisuju puno studenata. Osim toga to su dve potpuno različite nauke. Da bi bio dobar ekonomista, ne moraš biti sjajan u matematici, zato što postoje i druge neke vrste ekonomija. Ali ipak, da bi završio fakultet, moraš polagati ekonomiju, statistiku, računovodstvo i druge predmete koji imaju matematiku za osnov. Ako ti matematika ide loše, onda će ti ti predmeti sigurno predstavljati problem. Toga bi trebalo da budeš svestan, ali to i dalje ne znači da moraš odustati od tog fakulteta, već rešenje može biti da više radiš na popravljanju svog znanja iz matematike.

Pravni fakultet nije lak svakako. Ima dosta predmeta i materije. Treba dosta da se čita, uči i pamti. Predmeti ne verujem da se mešaju studentima zato što su to ipak odvojene celine. Kada kreneš da ideš na predavanja i učiš, to gradivo će se samo po sebi razvrstati.

Ja ti ipak savetujem da malo razmisliš i o zanimanjima koja sleduju posle svakog od ovih fakulteta i da ti možda to razmšljanje pomogne da odabereš pravi fakultet. 19 Mar 2010