Pitanje savetnici

Studiranje i vojska u isto vreme.

Učenik sam filološkog odeljenja gimnazije u Kraljevu i trenutno sam treća godina, iako još uvek vremena, pokušavam da filtriram svoje opcije i izabrem šta je najbolje za mene. Već dugo godina sam hteo da upišem vojnu akademiju, ali shvatio da oficirski poziv nije za mene, ali vojska kao plan nije otpisana sa liste. Trenutno me najviše privlači put profesionalnog vojnika, jer želim da u vojsci provedem samo nekoliko godina svog života i kasnije da radim u diplomatskoj službi. S obzirom da je nedavno objavljen konkurs "5000", u kome je između ostalog i konkurs za 72. Brigadu ZSO, ta ideja mi se jednostavno još više dopada. Ali sa druge strane, volim diplomatiju, međunarodne odnose i to sam pokazao na nekoliko razmena sa ovom tematikom, a fakultet koji se najviše poklapa sa mojim afinitetima je Filozofski Fakultet u Novom Sadu, smer "Komunikologija i odnosi sa javnošću". I sada se nalazim između dve, da ih nazovemo "strasti" koje me interesuju i razmišljam se o mogućnostima koje imam, jer mi je ostalo malo više od godinu dana do upisa na fakultet. Najviše mi se dopada ideja da radim u vojsci, dok studiram (uz naravno par prilagođenih stvari, npr. da studiram fakultet online tj. od kuće) i da na neki način sam sebe izdržavam na studijama, dok radim nešto što volim. Da li je ovo uopšte moguće i koje su alternative za ovaj poduhvat?

592
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju i drago mi je što su tvoja interesovanja pronašla svoj put!

Pre svega, važno je da znaš da su i fakultet i vojska ozbiljne instuitucije koje imaju određene zahteve koje je potrebno ispuniti. Prema informacijama koje sam našla, postoji mogućnost da dobiješ status mirovanja predispitnih obaveza, ukoliko želiš da odslužiš vojni rok. Kako bi dobio najtačnije informacije o ovoj mogućnosti, najbolje je da se obratiš studentskoj službi fakulteta koji želiš da upišeš i vojnom odseku. Kontakt telefon Regionalnog centra Ministarstva odbrane u Kraljevu je 036/323-508.

Naravno, postoji i mogućnost da prvo odslužiš vojni rok pa onda upišeš fakultet ili obrnuto i da na kraju odlučiš čime želiš da se baviš u budućnosti. 

Nadam se da su ti ove informacije pomogle. Ukoliko imaš još nekih nedoumica slobodno mi piši!