Pitanje savetnici

Zaposlenje nakon master programa Klinička psihologija

Postovani, Ako zavrsim osnovne akademske studije na defektoloskom fakultetu (FASPER) i zelim da upisem klinicku psihologiju na filozofskom, s tim da se polaze diferencijalni ispit, da li imam nesto od toga i ako da, sta? Gde i cime bih se bavila i da li se isplati? Jer naravno prednost imaju studenti koji su zavrsili psihologiju na njihovom (filozofskom) fakultetu.

350
pre 11 meseci

Odgovor savetnice:

Drago mi je što su tvoja interesovanja pronašla svoj put!

Prema informacijama koje sam našla, kada je u pitanju zaposlenje nakon završenih master studija Klinčka psihologija, moguće je da se zaspoliš u svakoj kompaniji, ustanovi i organizaciji koja kliničkog tipa. Klinički psiholog može raditi na primer u bolnicama, domovima zdravlja (savetovališta za mlade, za roditelje i decu ili psihijatrijska ambulanta) i sličnim ustanovama, institutima ili centrima za mentalno zdravlje. Osim tog osnovnog ili prvenstvenog polja rada, klinički psiholozi (s obzirom na opseg obrazovnog programa) mogu raditi i u svim drugim oblastima (škole, vrtići, centri za socijalni rad, firme, itd.). Mnogi klinički psiholozi zaposleni su i rade u medicinskim ustanovama u okviru stručnih timova (zajedno sa psihijatrima, pedijatrima, lekarima opšte prakse, socijalnim radnicima itd), ali i drugim nemedicinskim ustanovama u kojima mogu pružati psihološku pomoć osobama koje imaju neke psihičke smetnje (kao što su škole, preduzeća, državna i privatna psihološka savetovališta, obdaništa itd). Na dečijoj klinici, postoje dečiji klinički psiholozi koji se bave psihološkim ali i psihopatološkim problemima dece ali i njihovih porodica, na neurološkoj klinici rade klinički psiholozi sa ljudima koji pate od neuroloških bolesti i poremećaja…

Više informacija o diferencijalnom ispitu možeš pronaći ovde, dok više informacija o master programu Klinička psihologija možeš pronaći ovde.