Pitanje savetnici

Pravni ili Fakultet bezbednosti

U dilemi sam koji fakultet da upisem Pravni ili Fakultet bezbednosti. Smatram da bih bezbednost lakše završila i da su predmeti zanimljiviji u odnosu na pravo, o kom svi pričaju da je suvoparan i težak fakultet. Plaši me činjenica da su neki studenti odustali u drugoj, trećoj godini. Ali opet, svi mi savetuju pravo zbog većih mogućnosti zaposlenja.

Stvarno ne znam šta da radim! Čula sam da posle bezbednosti može da se polaže razlika ispita na pravnom, te tako stičes i njihovu diplomu. Da li ste možda informisani o tome i kolika je ta razlika ispita?

1252
pre 10 godina

Odgovor savetnice:

Nisam čula za tu mogućnost o diferencijalnim ispitima posle bezbednosti koji ti daju diplomu pravnog. To mi nešto ne zvuči logično, ali prava adresa da se o tome raspitaš je upravo Pravni fakultet. Tamo će sigurno znati da ti daju tačan odgovor na to pitanje. Možeš i telefonom da pokušaš, preko studentske službe, dekanata...

Ti već razmišljaš o nekoliko bitnih stvari koje bi trebalo da utiču na tvoju odluku. Ako nisi previše vradan đak i spremna da zagreješ stolicu, što se kaže, ok je i da razmišljaš o tome koji je fax lakši za učenje i studiranje. Dobro je uskladiti svoje mogućnosti sa ponudom fakulteta i ne precenjivati se, ali ni potcenjivati. Ali mislim da to nikako ne bi trebalo da bude presudan momenat. Ono o čemu bi trebalo da razmišljaš su i zanimanja koja bi posle mogla da radiš.

Pravni nudi dosta širu perspektivu i izbor zanimanja. Ali ako ti imaš ideju o nekom konkretnom zanimanju ili grupi zanimanja, onda je i to super, možda ti se bezbednost u to uklapa. Postoje zanimanja koja mogu da se rade sa oba faksa, tačnije ne zanimanja već institucije u kojima se možeš zaposliti su iste. Ali kao pravnik ili bezbednjak sutra ćeš raditi poslove koji odgovaraju tvom obrazovanju, pa makar u početku. Na primer u organima državne uprave rade i jedni i drugi, ministarstva, policija i druge bezbednosne agencije.

Sa bezbednošću možeš da radiš u raznim kompanijama i privatnim firmama kao i sa pravnima ali sa jednimu sektoru bezbednosti a sa drugim faksom u pravnoj službi ili nečemu sličnom. Advokat, advokat pripravnik, javni tužilc, sudija to su sve zanimanja koja su rezervisana isključivo za pravnike.

Ima tu još dosta sličnosti i razlika. Zato ti savetujem da se o tome još malo raspitaš, možda kod nekog pravnika koji već radi svoj posao i koji može da ti kaže gde sve pravnici ade a gde bezbednjaci (ako ne možeš i njega da nađeš).