Pitanje savetnici

Master strukovni medicinsko-laboratorijski tehnolog

Pozdrav! Imam nekoliko pitanja što se tiče master studija za smer strukovni medicinsko-laboratorijski tehnolog. Interesuje me čime mogu konkretno da se bavim obzirom da na sajtu Medicinskog fakulteta u Beogradu nije navedeno tačno šta podrazumeva ovo zanimanje? Gde mogu više da se informišem o ovome smeru? Kolika je plata? I da li se isplati nastaviti dalje studije nakon osnovnih strukovnih? Hvala Vam unapred!

502
pre 1 godinu

Odgovor savetnice:

Strukovni medicinsko-laboratorijski tehnolozi rade u medicinsko – biohemijskim laboratorijama u okviru zdravstvenih ustanova – u opštim i specijalnim bolnicama, klinikama i poliklinikama, domovima zdravlja, institutima, u privatnim medicinskim ustanovama.... Njihov posao podrazumeva rad sa biološkim materijalima, što možeš zaključiti i po spisku premeta: sprovode analize krvi i pomažu lekarima u otkrivanju bolesti ili proveravaju podudarnost krvne grupe davalaca i primalaca krvi…

Što se tiče plate, ona zavisi od više faktora: da li si zaposlena u državnoj ili privatnoj ustanovi, da li si se dodatno usavršavala, od zahteva poslodavaca i sl.