Pitanje savetnici

Posao za inzenjere zastite zivotne sredine

Pozdrav, zavrsio sam osnovne strukovne studije nakon kojih sticem zvanje "Strukovni inzenjer zastite zivotne sredine". Nakon njih, upisujem master studije u Beogradu. Trenutno sam na masteru, oblast bezbednost i zdravlje na radu. Da bih radio u struci u bilo kom aspektu BZR-a, potreban mi je polozen strucni ispit, sto nije sporno jer svakako planiram poloziti. Medjutim, zanima me da li mi mozete dati neke smernice ili savete povodom rada u oblasti zžs koje sam zavrsio, jer se ne zelim voditi izgovorima da nema posla, a opet realno stanje (bar po oglasima) blago receno ne uliva nadu. Ne znam sta da radim, firmama koje se bave time ocigledno ne treba taj radni kadar ili gresim u necemu. Znacio bi mi svaki savet i bilo kakav vid pomoci. Srdacan pozdrav i hvala unapred.

988
pre 11 meseci

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju! 

Kako se sve više vodi računa o zaštiti životne sredine, inženjeri zaštite životne sredine su sve više u potražnji. Važno je da znaš da neće uvek sva vrata da nam se pokažu i otvore, nekada moramo da ih tražimo i samoinicijativno pokucamo na njih. Mesta gde možeš „pokucati“ jesu: Privredni i industrijski sistemi (razne kompanije i fabrike), javna preduzeća, agencija za zaštitu životne sredine, organi državne uprave i lokalne samouprave... Ili pak, ukoliko imaš neku ideju za pokretanje sopstvenog poslovanja u oblasti zaštite životne sredine, možeš se obratiti Regionalnoj agenciji za razvoj i evropske integracije koja nudi obuke za početnike u biznisu, koje će ti pomoći na putu sopstvenog poslovanja, ukoliko to budeš želeo. 

Na kraju, ono što ti dodatno može povećati mogućnost uspeha u zapošljavanju na nekom od željenih mesta je razvijanje stečenih ili novih veština kroz različite vrste obuka, spremnost na kontinuirano učenje, učestvovanje u različitim događajima i predavanjma na kojima možeš proširiti svoje znanje iz te oblasti...