Pitanje savetnici

Pedagog sa govornom manom?

U velikoj sam dilemi između turističkog fakulteta i pedagoškog, odnosno visoke škole za vaspitače. Završila sam turističku školu i ne bi mi teško bilo da upišem turizam jer imam dobru osnovu. S druge strane, volim rad sa decom ali ne znam da li bih mogla da radim kao pedagog ili vaspitač jer imam govornu manu - francusko R. Volela bih da čujem vaše mišljenje.

807
pre 11 godina

Odgovor savetnice:

Mislim da ta "govorna mana" ne bi smela da bude prepreka tvom radu sa decom. Mnogi ljudi koji rade na televiziji kao spikeri, promoteri vesti ili voditelji imaju razne govorne mane tog ili sličnog tipa. To bi bila neka vrsta diskriminacije kada ti ne bi dozvolili zbog toga da radiš, posebno sa decom koja su govor već usvojila.

Možda ne bi mogla da radiš sa jako malom decom koja tek usvajaju govor, ali ni za to nisam sigurna da je opravdano. Međutim, to što je fer i korektno i kako bi trebalo da bude nažalost nije uvek slučaj, posebno kada su poslodavci u pitanju. Veoma često poslodavci, bilo da se radi o državnim organima ili privatnicima, nad zaposlenim ili potencijalnim zaposlenim vrše diskriminaciju na osnovu raznih pitanja. Još uvek ne postoje načini da naša država pojedincu pruži takvu zaštitu da bi se on borio protiv takve diskriminacije, ali se nadam da smo na tom putu. Hoću da kažem da je dobro da se raspitaš kakva je praksa. To možeš da se raspitaš na mestima na kojima bi radila kao što su obdaništa, privatna/državna, predškolske ustanove ili možda nešto treće. I da tamo pitaš da li oni iz prakse znaju da li je to ometajući faktor. Mislim da ne postoji pravni osnov da te ne prime da radiš, ali ko zna kakva je praksa. Takvim raspitivanje namirisala bi klimu.

Takođe razmisli koje još opcije imaš u toj vrsti zanimanja. A šta misliš o pedagoškom fakultetu? ili to ne dolazi u obzir za tebe? Mislim da treba da slediš svoja interesovanja i da se ne predaš na prvu loptu. Niko ne bi smeo zbog toga da te diskriminiše, pošto je to samo jedan od načina da slovo "r" izgovori, možda ne najčešći i najuobičajeniji, ali - pa šta!!! Naravno i turizam je ok opcija, ali ti si ta koja treba to da izmeri šta je za tebe bolje. 23 Mar 2010