Pitanje savetnici

Sta posle zavrsenog fakulteta?

Zdravo, potrudicu se da sto krace opisem svoju situaciju. Naime, zavrsila sam osnovne studije na Pedagoskom fakultetu, smer ucitelj. Privodim i master studije kraju i nadam se da cu zavrsiti sto pre. Interesuje me kakva je perspektiva zaposlenja nakon ovog fakulteta? Da li treba da se stazira, odradi neki pripravnicki ili nesto slicno da bih pocela da radim kao uciteljica?

259
pre 9 meseci

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju i izvini što si čekala odgovor.

Kako bi postala učiteljica, potrebno je da odradiš pripravnički staž koji traje godinu dana i da nakon toga polažeš za licencu. Međutim, možeš postati učiteljica iako nemaš tu licencu, s tim što nećeš imati mogućnost zaposlenja na neodređeno, već ćeš morati da s vremena na vreme produžavaš ugovor i ukoliko u nekom trenutku za posao aplicira sooba koja ima licencu, veća je verovatnoća da će ta osoba doći na tvoje mesto.  

Informacije o procesu dobijanja licence možeš pronaći u Pravilniku o dozvoli za rad nastavnika, vaspitača i stručnih saradnika, kao i na sajtu Ministarstva prosvete. Bilo bi dobro da detaljnije informacije potražiš kod pedagoga u obližnjoj školi. 

Želim ti svu sreću!