Pitanje savetnici

Studirati pravo u Beogradu ili Novom Sadu?

Dobar dan, moje pitanje kao i naslovu je da li je bolje studirati pravo u Novom Sadu ili Beogradu? Četvrta sam godina gimnazije i ostalo je još malo do upisa na faks. Odlučila sam se za pravo zato što vidim sebe u toj sferi posla kasnije u životu. Znam da ni jedan ni drugi nisu laki i da treba puno truda i rada, oba grada su mi blizu tako da mi mesto studiranja ne utiče na odluku. Ali me zanima koji je "bolji", u smislu bolja studentska atmosfera, vise aktivnosti na faksu tj. s obzirom da mi grad ne utice na odabir fakulteta, po kvalitetima samog faksa koji mislite da je bolje da upisem?

493
pre 11 meseci

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju! 

Ono što čini suštinsku razliku između Pravnog fakulteta u ova dva grada je ta što je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu prošle godine bilo moguće upisati dva studijska programa: Pravo i Pravo, bezbednost i unutrašnji poslovi, dok je na Pravnom fakultetu u Beogradu bilo moguće upisati samo smer Pravo.

Konkurs za upis u prvu godinu osnovnih akademskih studija na Pravnom fakultetu i u Novom Sadu i u Beogradu nije još uvek izašao, a prema informacijama koje sam našla, trebalo bi da izađu do kraja maja. Naravno, uvek postoji mogućnost da dođe do određenih promena u odnosu na prošlogodišnji konkurs. Svakako bi bilo dobro da pratiš njihove sajtove i na vreme saznaš kada konkurs bude izašao. Do tada, informacije o prošlogodišnjem konkursu u Novom Sadu možeš pronaći ovde, dok prošlogodišnji konkurs u Beogradu možeš pronaći ovde.

Više informacija o samom upisu na Pravni fakultet u Novom Sadu možeš pronaći ovde, dok više informacija o upisu na Pravni fakultet u Beogradu možeš pronaći ovde.

Nakon što se detaljno upoznaš sa studijskim programima i uslovima upisa, bilo bi dobro da istražiš i ostale faktore koji utiču na tvoju odluku: mesto gde ćeš da živiš - da li je to stan ili dom, sa koliko finansijskih sredstava raspolažeš i da li ona utiču na mesto stanovanja, način prevoza od mesta stanovanja do fakulteta, da li voliš mirniji ili brži grad, i još neke faktore koji su tebi lično važni, pored samog fakulteta. 

Na kraju, kada je u pitanju studentska atmosfera i aktivnosti, to zavisi od toga kakva je generacija: da li studenti međusobno sarađuju, pomažu jedni drugima ili je situacija obrnuta, da li studenti koji su članovi studentskog parlamenta predlažu određene aktivnosti koje će kasnije biti sprovedene ili se ne mogu složiti oko konkretnog predloga aktivnosti i od još mnogo drugih faktora…

Nadam se da su ti ove informacije pomogle. Želim ti svu sreću!