Pitanje savetnici

Biohemija ili biotehnologija?

Draga savetnice, Idem u gimnaziju i odličan sam đak. Već znam da me interesuju prirodne nauke, pogotovo hemija i biologija. Razmišljala sam da upišem biohemiju na PMF u Ns ili biotehnologiju na TF. Znam da su to dosta tražena zanimanja "preko" ali ja nemam nikakvu želju da napustim Srbiju. Zanima me kakve su šanse za zaposlenje i kakve su plate kod nas. Hvala unapred. Pozdrav!

197
pre 9 meseci

Odgovor savetnice:

Hvala ti na upućenom pitanju i izvini što si čekala odgovor.

Pre svega, važno je da znaš da visina plate, kao i mogućnost zaposlenja, zavisi od mnogo faktora: od toga da li želiš da radiš u državnom ili privatnom sektoru, od pocizije za koju aplicraš, od toga koliko imaš iskustva (za početak je važno iskustvo stečeno kroz volontiranja i prakse na fakultetu, a kasnije radno iskustvo), od dodatnih znanja i vaština koje poseduješ... Dakle, da bi sebi obezbedila što sigurnije zaposlenje, potreban je konstantan trud, rad, učenje i umrežavanje sa kolegama i drugim osobama koje se kreću u sferama u kojima bi volela da se zaposliš.

U našoj bazi zanimanja možeš pogledati opise poslova različitih vrsta zanimanja, koji ti mogu pomoći da doneseš konačnu odluku. Nakon toga, više informacija o studijskom programu Biohemija na Prirodno-matematičkom fakultetu možeš pronaći ovde, dok više informaacija o studijskom programu Biotehnologija na Tehnološkom fakultetu možeš pronaći ovde.

Želim ti svu sreću!