Pitanje savetnici

Mendžment umetničke produkcije - na privatnom faksu

Hoću da upišem Akademiju lepih umetnosti, smer menadžment umetničke produkcije. Mnogo volim umetnost, ali nisam talentovana ni za šta posebno, a primetila sam da sam dobar organizator. Zato mislim da bih baš bila dobar organizator umetničkih i kulturnih dešavanja. Da li u Srbiji ima posla za ovaj profil? Da li je problem da se zaposlim ako završim privatni fakultet s obzirom na to da je Akademija lepih umetnosti privatni fakultet? Da li bih mogla da radim i u nekom manjem mestu ili samo u Beogradu?

591
pre 10 godina

Odgovor savetnice:

Taj smer je dosta opširan i obuhvata celu umetničku produkciju, što je i dobro, a i nije. Ali ćemo to posmatrati sa dobre strane za tebe. To ti daje mogućnosti da tokom fakulteta, kada malo više uplivaš u te vode, shvatiš šta ti najviše leži, ali i da opipaš tržište i vidiš šta je traženo, i onda da se vremenom tokom i posle faksa (nekim kursevima, tezgama...) usmeriš na određeno polje rada. To je dobro u tvom slučaju zato što te ne interesuje da živiš i radiš samo u Beogradu, pa ti daje prostor da vidiš koje je to polje aktivno, ili uz tvoje guranje može biti aktivno u sredini o kojoj razmišljaš.

To je jako zanimljiv fakultet i zanimanje samo. Trebalo bi da budeš svesna da mi nismo previše emancipovana sredina po tom pitanju, što znači da je to zanimanje gde nema gotovih rešenja i neophodna je velika doza lične inicijative, snalažljivosti i životne kreativnosti. To ne moraš posmatrati kao manu već kao izazov za sebe.

Osim toga na Uvinerzitetu umetnosti u Beogradu imaš i master iz veoma slične oblasti, pogledaj: http://www.arts.bg.ac.rs/rektorat/?id=studije. Ako bi posle svojih osnovnih studija završila master na ovom univerzitetu, sigurno bi napravila ravnotežu i na neki način nadomestila to što nisi završila državni fax. Mada mislim da to za posao ne bi trebalo da bude problem, posebno što je ta vrsta posla gde je preporuka pre svega tvoj rad a ne fakultet, što zapravo znači da je za tebe najbolje da još na faksu pokušavaš svoje iskustvo i CV da gradiš i na taj način ono će biti preporuka za tebe i sledeće poslove.

Osim toga mnogi poznati mladi glumci su recimo završili glumu na privatnom faksu pa rade punom parom, a neki sa državnog ne rade mnogo. 14 Apr 2010